Saša Magazinović

Šta je poduzeto po pitanju krčmljenja naših šuma?

Priča oko nelegalne sječe bh. šume od strane Hrvatske se komplicira. Zapravo, od momenta kada se javno progovorilo u Parlamentu BiH o ovom problemu krenula su dopisivanja. Bosna i Hercegovina piše, piše, a Hrvatska radi, radi. Nakon Pelješkog mosta i Trgovske gore otišli su korak naprijed. Ušli na bh. teritorij!

Ko čuva BiH, šta radi Zoran Galić i Granična policija BiH. Koga oni čuvaju? Čije granice štite. Do sada smo to vidjeli i na primjerima migranata. Olako su ulazili u zemlju s istoka dok je Granična policija sumanuto branila zapadne granice da ne bi koji završio u Hrvatskoj.

Aktom Granične policije BiH, predloženo je da se obustave sve aktivnosti uz državnu granicu na sječi šume, sve dok Mješovita komisija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine ne izvrši identifikaciju državne granice na predmetnom lokalitetu.

Dodatno, Granična policija BiH je 27.05.2020.godine, informirala Ministarstvo sigurnosti BiH da je uputila dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstvu policije, ali da od upućivanja tog akta 21.05.2020.godine nije došao nikakav odgovor iz Republike Hrvatske. Nije došao odgovor, jer oni rade, a ne pišu.

Zato je Granična policija kao prvi stub odbrane bila dužna raditi ne pisati. Zar je bio problem zaustaviti mašine, traktore i ljudstvo koje nelegalno ulazi na prostor BiH? Ili je jednostavno Galić, inače blizak HDZ BiH, namjerno pisao dok Hrvatska radi svoj posao?

Primijetio je to i zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović i od Granične policije BiH traži hitne odgovore.

„U kontekstu međudržavnog incidenta vezanog za krčenje šume na teritoriji BiH u graničnom pojasu kod planine Plješevice i nekadašnjeg aerodroma Željava, postavljam pitanje na koji način i sa kojim kapacitetima Granična policija BiH pokriva ovo područje i šta je poduzeto po ovom pitanju“, upitao je Magazinović.

Odgovor se već danas iščitava po dopisu kojeg je ministar Fahrudin Radončić poslao u Predsjedništvo BiH. Granična policija nije učinila ništa, osim dopisa koji u ovom slučaju ne vrijede ništa, jer je šteta već učinjena.

No, hoće li neko konačno odgovarati i pozvati na odgovornost prvog čovjeka Granične policije i odgovorne. Uprošteno rečeno to vam je kao da vam lopov upada u kuću, a vi mu pišete pismo u kojem ga molite da to ne čini, odnosno da ga molite da sjednete i dogovorite se.

I dok vi pišete iz ćoška ostali ste bez ičega.

Podsjećamo, granica između naše države i Republike Hrvatske na ovom dijelu nije precizno određena, niti je označena, te je sporno što su Hrvatske šume jednostrano pristupile sječi šume bez prethodno označene granice, a što je u nadležnosti međudržavne komisije za granice.

Amina Zećo Čorbo, nap.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu