FSA

Šta izbori donose radnicima?

Danas su u Bosni i Hercegovini raspisani još jedni opšti izbori. Zakazani su za 7. oktobar 2018. godine. Šta ti izbori znače radnicima i na šta je potrebno obratiti pažnju?

Prije svega radnička klasa mora biti svjesna da se još nije pojavila ovakva antiradnička vlast u Bosni i Hercegovini, još od one koja je izglasala pretvorbu društvene u državnu imovinu. Ne smijemo zaboraviti kako su izglasani ključni zakoni za radnike, Zakon o radu i Zakon o PIO/MIO i ko je te zakone podržao, a ko je bio protiv. Ne možemo sebi dozvoliti luksuz da imamo kratko pamćenje i takve snage na izborima moraju biti žestoko kažnjene jer oni su glasali za svoje, a ne za naše interese.

Također moramo biti oprezni da ne nasjedamo na patriotske priče o državi i narodu, jer ono što je radničkoj klasi najvažnije su uslovi rada i troškovi života. Zbog toga se ne obazirite na one koji bi udarali po prstima i kandiduju se iz inata i koji uvijek govore o državi, a nikada o radnicima. Ne obazirite se ni na one koji su kao multi-kulti, a zastupaju isključivo interese krupnog kapitala i najgoru neoliberalnu ideologiju pakujući sve to u razvoj države. Bez radnika nema države, a nema ni njihovih plata koje dobijaju da nas zastupaju.

Radnici se moraju fokusirati na one političke snage koje im nude program boljeg života, koje im nude povećanja plata, bolje uslove u odnosima sa bankama, kvalitetnije zdravstvo i dostupnost zdravstvene zaštite, moratorij na poskupljenja… Radnik mora znati da u budućnosti slijedi i donošenje još nekih veoma važnih zakona za radnike, kao što su Zakon o štrajku ili Zakon o zaštiti na radu. To su jednako važni radnički zakoni kao što su to Zakon o radu i Zakon o PIO/MIO. Oni fundamentalno utiču na naše živote i zbog toga treba pozorno slušati ko je te zakone spreman izglasati u formi najpovoljnijoj za radnike.

Stanje u državi je takvo da sebi ne možemo dozvoliti luksuz da padnemo pod uticaj nacionalističkih, patriotskih, velikodržavnih ili nekih drugih priča i moramo gledati isključivo radnički interes i ko će taj interes najbolje zastupati, ko ima plan, kome su prioritet radnici i siromašni, a ne poslodavci i bogati. Više nije dovoljno samo biti građanski opredjeljen, nego se mora biti i klasno opredjeljen i mora se ponuditi jasna vizija smanjenja klasnih razlika u bosanskohercegovačkom društvu.

Radnicima je svejedno izrabljivali ih jednonacionalno oni koji jašu na nacionalističkoj ideologiji ili ga izrabljuju multinacionalno oni koji jašu na neoliberalnoj. Radnici hoće da izrabljivanje prestane i moraju dati glas onim snagama koje imaju plan kako da se zaustavi nemilosrdni klasni rat protiv radnika i siromašnih u Bosni i Hercegovini, a koji se različitim intenzitetom vodi već 25 godina. Radnici hoće i hljeba i kruha, hoće da školuju svoju djecu i da slobodno idu u ljekara, radnici hoće da žive životom dostojnim čovjeka i od svog rada.

Glas na izborima treba dati samo onima koji su to spremni i imaju plan kako da to isporuče radničkoj klasi.

radnici.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.