Srna-Bajramović: Hitnu pomoć nazvati po dr. Silvi Rizvanbegović

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnica SDP BiH Segmedina Srna-Bajramović, pokrenula je inicijativu da Vlada KS kroz resorno ministarstvo, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, pripremi i usvoji sve neophodne dokumente kako bi se stvorile pretpostavke da Hitna pomoć KS dobije ime po doktorici Silvi Rizvanbegović.   

– Iduće godine navršit će se 30 godina otkako je u centru Sarajeva, u kolima Hitne pomoći, ubijena prim. dr. Silva Rizvanbegović, prva doktorica koja je stradala tokom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine, pojasnila je za Faktor Segmedina Srna-Bajramović.

Tog 17. maja 1992. godine doktoricu Rizvanbegović ubili su pripadnici JNA iz kasarne “Maršal Tito” oko 22.30 sati, a nalazila se u jednim od troja ambulantna vozila koja su bila na putu između Kliničkog centra Koševo i Hitne pomoći. Čekali su da padne mrak pa da s ugašenim svjetlima prevezu teško ranjene građane Sarajeva.

– Bila je mnogima učitelj, uzor kao čovjek i kao ljekar, bila je humanista. Ostalo je vrlo malo onih koji je se sjećaju. Ipak se dešava smjena generacija i puno je godina prošlo… No, oni koji su bili tu za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, nikada je neće zaboraviti – dodala je Srna-Bajramović.

Silva Rizvanbegović je prethodno bila ranjena, isto tako na zadatku, u trenutku pogibije još je imala zavoj na ruci. Bila je nesebična i najbolji dio sebe poklanjala je svojim sugrađanima.

Jedna od ulica u sarajevskom naselju Stup danas nosi ime po ovoj heroini, a ispred zgrade Hitne pomoći postavljena je spomen-ploča u znak sjećanja na dr. Rizvanbegović.

– Bila je jedna od prepoznatljivih Sarajki u svakom pogledu. U sjećanje njenih kolega ostalo je duboko urezano njeno nastojanje da građanima pomogne, da im da informacije kako pružiti prvu pomoć svom bližnjem ili samom sebi, i to je spasilo živote mnogih Sarajlija i Sarajki – navela je Srna-Bajramović u inicijativi da Hitna pomoć KS dobije ime po doktorici Silvi Rizvanbegović.

Faktor.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.