Irfan Čengić

Sretan međunarodni Dan mladih osoba

Kada sam se 2012. godine kandidovao za Vijećnika u Općini Stari Grad Sarajevo obećao sam mladim osobama da ću uraditi sljedeće stvari: podržavati rad Vijeća mladih Općine Stari Grad Sarajevo, osigurati sredstva za rad omladinskih udruženja, osnovati Centar za mlade, omogućiti volontiranje SVIM mladim osobama, stvoriti uslove za nefromalno obrazovanje mladih ljudi.

Tri godine nakon moje kandidature i nakon što mi je narod na izborima ukazao povjerenje i izabrao za vijećnika mogu reći da sam:
-učestvovao u osnivanju Vijeća mladih i bio prvi Predsjednik skupštine,
-Odlukom Općinskog vijeća, koju sam napravio zajedno sa forumovcima iz Foruma mladih SDP Stari Grad, osnovao Kancelariju za mlade koja se prostire na 207 kvadratnih metara u objektu u centru grada koji je izgrađen 2012 godine.
– U Kancelariji za mlade smješteno je 10 nevladinih organizacija koje realizuju projekte za mlade i multimedijalna sala za prezentacije kapaciteta 90 osoba gdje se održalo više od 100 radionica neformalnog obrazovanja na kojima je bilo prisutno 1000 mladih osoba.
– Istom Odlukom u budžet Općine uvrstio redovni grant za rad omladinskih udruženja pod Vijećem mladih.
– Pomagao u procesu akreditovanja omladinskih udruženja za organizovano volontiranje, tako da danas u Vijeću mladih svaka mlada osoba može postati volonter u skladu sa Zakonom o volontiranju FBiH i steći prvo radno iskustvo koje je važno pri dobivanju prvog zaposlenja.
– Mladim poduzetnicima sam omogućio da za svoj posao koriste besplatno tri mjeseca općinske prostore, a nakon toga da imaju mjesečni popust od 10 posto na cijenu zakupa tog prostora.
SDP BiH je podržao mjere općinske administracije da poveća iznos u budžetu za stipendije, tako da svaki nadareni učenik i student ima stipendiju, kao i da svako dijete boraca, RVI i šehidskih porodica i palih boraca ima zagrantovanu stipendiju.

Nisam od onih političara koji imaju snažne govore i koji su jaki na riječima i populizmu i teško obećavam bilo šta, ali kada obećam nešto dam sve od sebe da to i uradim, tako da već FOM SDP BiH Stari Grad pripema omladinsku politiku za period 2016-2020 koja će biti još ambicioznija i u kojoj ćemo nastojati poboljšati stanje mladih u našoj općini i nadam se da ćemo dobiti podršku građana za te projekte.

Umjesto da konstatno kritiziram rad drugih političara na društevenim mrežama(uključujući one iz svoje partije) odlučio sam se da radim za građane a nadam se da će građani znati ocijeniti rad svakog od nas.

Ovo je bio kratki sažetak onoga št sam zajedno sa SDP BiH Stari Grad i FOM Stari Grad uradio za mlade osobe, a krajem godine planiram položiti detaljan račun građanima Starog Grada šta sam kao vijećnik uradio u ovom mandatu, bez da se osvrćem na rad drugih vijećnika i načelnika Općine.

Vjerujem da će sve ovo donijeti malo glasova ili, čak, neće donijeti niti jedan glas na predstojećim lokalnim izborima, ali smatramo da je jednostavno ispravno ovo uraditi za mlade i naše zadovoljstvo nisu glasovi na izborima već zadovoljstvo mladih koji uživaju u našim mjerama koje smo uradili za njih.

I na kraju želim svim mladima Sretan međunarodni Dan mladih osoba uz pjesmu Alekse Šantića “Ostajte ovdje…”

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.