Ćavar

Sredinom šestog mjeseca zasjeda FATF, a on stavlja na "crnu listu"

Ćavar navodi da u skladu s preporukama MONEYVAL-a moraju postupiti sve zemlje

Slika

Objavljivanjem deklaracije MONEYVAL je poslao preporuku članicama MONEYVAL-a, ali i ostalim zemljama koje nisu članice i pozvao ih da obrate posebnu pozornost na finansijske transakcije s osobama i institucijama iz BiH – kazao je danas u razgovoru za Agenciju FENA zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar.

Podsjetio je da je Deklaracija, javno priopćenje o neusklađenosti Bosne i Hercegovine usvojena na plenarnom zasjedanju od 29. marta do 4. aprila ove godine, a objavljivanje te deklaracije je prolongirano do 31. maja. U tom vremenu je BiH bila obavezna da usvoji zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH.

Pošto se to nije desilo, MONEYVAL je automatski objavio ovu deklaraciju.

Ćavar navodi da u skladu s preporukama MONEYVAL-a moraju postupiti sve zemlje. Postupanje svake od zemalja je individualno, tako da svaka zemlja može ponaosob da zauzme stajalište na koji način će postupiti prema ovim preporukama MONEYVAL-a.

– Mi smo, na neki način, sada na takozvanoj ‘crnoj’ ili ‘sivoj’ listi kako je ko zove, ali MONEYVAL-a, i sada smo u nemilosti FATF-a, a FATF zasjeda 15. juna ove godine – kazao je Ćavar.

Naglašava da sada imamo situaciju da MONEYVAL ne može da povuče proceduru, jer povlačenje te procedure nije automatski.

Podsjetio je da je Deklaracija usvojena na plenumu MONEYVAL-a od 29. marta do 4. aprila i da će vjerovatno sljedeći plenum biti tek u devetom mjesecu.

– Do tada BiH je, što se tiče MONEYVAL-a, zemlja koja je etiketirana kao zemlja koja je pogodna za pranje novca i finansiranje terorizma i u skladu s tim MONEYVAL je poslao preporuku. Otprilike, sredinom šestog mjeseca zasjeda FATF, to jest tijelo grupe G-7 i on stavlja na ‘crnu listu’ – kazao je Ćavar.

Dodao je da se na toj ‘crnoj listi’ trenutno nalaze Sjeverna Koreja i Iran.

– Šta će se desiti na zasjedanju FATF-a mi ne znamo. U svakom slučaju, ova deklaracija se ne može povući. Mi se nadamo usvajanju zakona 6. juna, ali MONEYVAL kao institucija, kao tijelo Vijeća Evrope, ne može bez ponovnog zasjedanja svog plenuma koje će biti u devetom mjesecu, da povuče tu odluku – pojasnio je Ćavar.

Dodao je da sada svaka zemlja ponaosob odlučuje na koji način će postupiti po preporukama MONEYVAL-a.

– U suštini sve zemlje postupaju na sljedeći način, samo što će njihova reakcija uslijediti prije ili kasnije, one sada sve transakcije u BiH ili iz BiH detaljno provjeravaju. Taj stupanj provjere ovisi opet individualno. Vidjet ćemo kakve će biti reakcije tih zemalja koje su dobile obavijest od MONEYVAL-a – kazao je Ćavar.

Oni, dodao je, generalno vremenom sve više i duže provjeravaju te transakcije i te provjere se odražavaju na brzinu slanja novca.

Ćavar navodi da vremenom takav način postupanja i rada udaljuje potencijalne investitore bilo koje vrste.

– Znači, bilo koja novčana sredstva koja bi se trebala usmjeriti u BiH zbog detaljnih provjera će kasniti i onda vremenom se ljudi mogu odlučiti da ne ulažu u BiH ili da ne šalju bilo kakav novac, zato što to mnogo dugo traje. Imam podatke, dok je Ukrajina imala slične probleme da je na godišnjoj razini trpjela štetu od pola milijarde dolara – kazao je Ćavar.

Po njegovim riječima, ova situacija uopće nije trebala da se desi.

– Dom naroda je mogao da zakaže sjednicu 31. maja, barem  tako mislim, i mogao je da se usvoji zakon. Na taj način, usvajanjem zakona, mi bismo izbjegli bilo kakve negativne konsekvence koje sada imamo. Sada smo bespotrebno došli u probleme. Radimo na sazivanju donatorske konferencije, radimo na prilivu većih investicija i želimo da motiviramo ljude da ulažu u BiH. Sada ćemo imati stanovitih problema i morat ćemo da uložimo mnogo energije da riješimo te probleme – kazao je Ćavar.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.