Zukan Helez

Srebrenica univerzalni pojam za istinu i genocid

Ovo je mjesto na kojem prestaje važiti funkcija, mjesto koje u čovjeku budi najiskreniji osjećaj divljenja za iskazano herojstvo, snagu i borbenost, a u isto vrijeme iziskuje poniznost i naklonost cijelog svijeta

Slika

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez prisustvovao je danas u Nezuku centralnoj manifestaciji „Okupljanje preživjelih veterana 28 divizije ARBiH“ upriličenoj povodom obilježavanja 19-te godišnjice od počinjenja genocida nad Bošnjacima u „zaštićenoj zoni UN-a“ Srebrenici.

U svom obraćanju prisutnima ministar Helez je rekao da je Srebrenica univerzalni pojam za istinu i genocid, te da je ovo mjesto na kojem prestaju važiti funkcije, a istovremeno mjesto koje budi osjećaj dubokog divljenja na iskazanoj hrabrosti i borbenosti zbog čega zaslužuje naklon cijelog svijeta:

 „Ne želim pričati o krivcima za Srebrenički egzodus, ne želim davati prostor onima čije je ime ispisano krvlju više od desteine hiljada nevino stradalih žrtava, ali želim Vama, ovdje i sa ovoga mjesta, reći da se Srebrenica nikada neće, niti smije zaboraviti. Genocid koji se dogodio na ovim prostorima najveći je masovni pokolj od Drugog svjetskog rata, ujedno i najveća tragedija i sramota novije istorije čovječanstva.
Osim geografske i istorijske važnosti za Bošnjake Srednjeg Podrinja, Nezuk zaista zaslužuje biti sinonim novog početka, početka u kojem neće stolovati strah, nevjerica, podjele, mučenje i razaranje već početka koji jasno dokazuje da nijedno zlo nije jače od života.

Ovo je mjesto na kojem prestaje važiti funkcija, mjesto koje u čovjeku budi najiskreniji osjećaj divljenja za iskazano herojstvo, snagu i borbenost, a u isto vrijeme iziskuje poniznost i naklonost cijelog svijeta.

Mjesto koje je nekad vrvilo od života zamijenili su muk, tišina, suze i bolna sjećanja, ali vi koji ste danas tu,  svojim postojanjem prkosite onom što je bilo planirano.

Srebrenica i Srebreničani nikada neće biti zaboravljeni.
Ono što ste preživjeli vi mora biti opomena da se više nikada i nikome  ovakav zločin ne ponovi“.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.