Zukan Helez

Srebrenica univerzalni pojam za istinu i genocid

Slika

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez prisustvovao je danas u Nezuku centralnoj manifestaciji „Okupljanje preživjelih veterana 28 divizije ARBiH“ upriličenoj povodom obilježavanja 19-te godišnjice od počinjenja genocida nad Bošnjacima u „zaštićenoj zoni UN-a“ Srebrenici.

U svom obraćanju prisutnima ministar Helez je rekao da je Srebrenica univerzalni pojam za istinu i genocid, te da je ovo mjesto na kojem prestaju važiti funkcije, a istovremeno mjesto koje budi osjećaj dubokog divljenja na iskazanoj hrabrosti i borbenosti zbog čega zaslužuje naklon cijelog svijeta:

„Ne želim pričati o krivcima za Srebrenički egzodus, ne želim davati prostor onima čije je ime ispisano krvlju više od desteine hiljada nevino stradalih žrtava, ali želim Vama, ovdje i sa ovoga mjesta, reći da se Srebrenica nikada neće, niti smije zaboraviti. Genocid koji se dogodio na ovim prostorima najveći je masovni pokolj od Drugog svjetskog rata, ujedno i najveća tragedija i sramota novije istorije čovječanstva.
Osim geografske i istorijske važnosti za Bošnjake Srednjeg Podrinja, Nezuk zaista zaslužuje biti sinonim novog početka, početka u kojem neće stolovati strah, nevjerica, podjele, mučenje i razaranje već početka koji jasno dokazuje da nijedno zlo nije jače od života.

Ovo je mjesto na kojem prestaje važiti funkcija, mjesto koje u čovjeku budi najiskreniji osjećaj divljenja za iskazano herojstvo, snagu i borbenost, a u isto vrijeme iziskuje poniznost i naklonost cijelog svijeta.

Mjesto koje je nekad vrvilo od života zamijenili su muk, tišina, suze i bolna sjećanja, ali vi koji ste danas tu,  svojim postojanjem prkosite onom što je bilo planirano.

Srebrenica i Srebreničani nikada neće biti zaboravljeni.
Ono što ste preživjeli vi mora biti opomena da se više nikada i nikome  ovakav zločin ne ponovi“.