Srbija je označena kao jedina država na svijetu odgovorna za nesprječavanje genocida

Denis Bećirović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH, je, povodom odbijanja zahtjeva za reviziju presude za genocid protiv Srbije od strane Međunarodnog suda pravde u Hagu, na svom Facebook profilu je napisao da i dalje živimo u svijetu velikih nepravdi i da se s tim nepravdama borimo decenijama.

„Moralna, historijska, civilizacijska i pravna obaveza države Bosne i Hercegovine bila je da pokrene kredibilan i utemeljen postupak za reviziju presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine. U borbi za punu sudsku istinu državu su otvoreno izdali pojedinci poput Mladena Ivanića i njemu sličnih.

Ostaje prvostepena presuda koja govori o tome da su politički vrh, vojska i policija RS-a organizatori i počinioci genocida. Također, ne treba zaboraviti da je Srbija označena kao jedina država na svijetu koja je odgovorna za nesprečavanje i nekažnjavanje genocida.

Zbog takve prvostepene presude Mladen Ivanić i njemu slični bi, da imaju imalo ljudske i političke časti, trebali biti manji od „makova zrna“. Na kraju, ne treba klonuti u malodušnost i razočarenje. Rješenje nije u međusobnim optužbama unutar probosanskohercegovačkih snaga, već u pametnom okupljanju progresivnih snaga pod zastavom jedine domovine Bosne i Hercegovine. Neka vječno živi Bosna i Hercegovina!“, navodi Bećirović.