Za SDP nema sumnje da je Majstorović tek izvođač radova

Sramna presuda Draganu Majstoroviću opravdanje za kriminal i korupciju

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine presudu od tri godine zatvora Draganu Majstoroviću, zaposleniku federalnog Ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, zbog zloupotrebe položaja u ovom ministarstvu, smatra apsolutno nedovoljnom i porukom da se nelegalne radnje isplate zbog zabrinjavajuće blagih sankcija.

Majstorović, koji je za vrijeme mandata ministra Zukana Heleza, zbog zloupotrebe položaja suspendovan 2012. godine i protiv koga je tadašnji ministar Helez podnio tužbu, između ostalog, optužen je da je zloupotrebom položaja nezakonito izdao više od 30 lažnih uvjerenja o zapovjednoj dužnosti i ratnim odlikovanjima bivšim pripadnicima HVO-a.

Zbog tužbe prema Draganu Majstoroviću, koja je podnesena i zbog toga što je krivotvorio diplomu više ekonomske škole radi zaposlenja u ministarstvu, Zukan Helez je skoro svakodnevno dobijao najgore moguće prijetnje, dok je Majstorović, navodno, raspisao i nagradu, kako bi pojedinici mogli nauditi Helezu i njegovoj porodici.

Bez obzira na podnesenu tužbu i proces koji se vodio protiv Majstorovića, sadašnji ministar Salko Bukvarević je prije četiri godine, na početku svog mandata, vratio Dragana Majstorovića na radno mjesto, što je očigledno bio jedan od dogovora SDA i HDZ, kako bi što lakše podijelili Ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH na bošnjačku i hrvatsku komponentu.

S obzirom da je Dragan Majstorović jučer pravosnažno osuđen, iako je kazna daleko od one koju zaista zaslužuje, postavljamo pitanje da li će ministar Bukvarević odgovarati za saučesništvo, obzirom da je gotovo tri godine štitio, a time i podržavao očigledan kriminal.

Za SDP nema sumnje da je Majstorović tek izvođač radova, dok iza njega stoji daleko ozbiljnija ogranizovana grupa nalogodavaca koja se bogati na račun boračke populacije već godinama, ne prezajući da prekrše zakone ove države.

Ovakve presude su, nažalost, samo kap u moru. Za počinjeni kriminal unutar boračke populacije na red moraju doći svi oni koji su u njemu učestvovali, od doktora, preko predsjednika udruženja, korumpiranih vojnih lica, pa sve do političkih pokrovitelja.

Važno je da procesuiranje ovakvih slučajeva ne ostane samo na nivou incidenta, već da to postane praksa kojom bi se uspostavio sistem u kojem se kriminal i korupcija ne isplate.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu



Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.