Prijedlog Kluba SDP u PD Parlamenta BiH

Spuštanjem cenzusa na listama na 10 posto građansku volju bi zastupali oni koji zaista dobiju podršku građana

Zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine su uputili u proceduru dva zakona koja bi se trebala po hitnoj zakonodavnoj proceduri razmatrati na narednoj sjednici tog doma.

Riječ je o izmjeni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine.

Izmjenama Izbornog zakona predlaže se spuštanje cenzusa unutar kandidatskih lista sa 20 na 10 posto čime bi bilo, kako tvrde, osigurano da glasači u mnogo većoj mjeri utječu na personalni sastav izabranih poslanika u parlamentima, osim što utječu na broj glasova stranaka.

Sadašnji unutrašnji prag od 20 posto nerijetko uvodi disbalans između izborne volje građana i kandidata koji bivaju izabrani, stava su u SDP-u.

“Ovim izmjenama se to mijenja i dovodi do uklanjanja demokratskog deficita u smislu da će građansku volju u parlamentima zastupati oni koji zaista dobiju veću podršku građana, a ne oni koje stranke preferiraju visokim mjestom na listi”, pojašnjavaju predlagači.

Napomenuli su da veliki broj glasača uopće ne zna da postoji unutrašnji prag na izbornim listama, te da ukoliko neka stranka osvoji 10.000 glasova, kandidat mora imati bar 2.000 ličnih glasova kako bi se mogao kretati unutar liste.

“Analize su pokazale da su, u slučaju izbornog praga unutar liste od 20 posto, liste praktično zatvorene, odnosno redoslijed ostaje uglavnom onakav kakvim ga je napravila politička stranka”, istakli su u SDP-u.

Traže i finansiranje izbora onda kada budžet nije usvojen

Kada je u pitanju Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, on predviđa održavanje izbora, odnosno finansiranje izbora i onda kada budžet nije usvojen.

Suština prijedloga zakona je odredba u kojoj se kaže da je za vrijeme privremenog finansiranja, dozvoljeno finansirati održavanje općih i lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini u skladu s Izbornim zakonom, ali su u SDP-u podsjetili da se lokalni izbori, iako je bilo novca, nisu mogli održati sve dok nije usvojen budžet za 2020. godinu.

“Usvajanjem predloženih izmjena zakona bila bi spriječena eventualna blokada izbora 2022. godine u slučaju neusvajanja budžeta, što se već spominje kao mogući scenarij ukoliko ključni donosioci odluka ne budu zadovoljni ishodom pregovora o izmjeni Izbornog zakona”, dodaju u saopćenju.

Kako navode, usvajanjem zakona bi se neutralizirala mogućnost da građani Bosne i Hercegovine budu uskraćeni ili da im bude ugroženo pravo učešća na izborima, te istovremeno da bude blokirano funkcioniranje parlamenata na svim nivoima budući da ustavi jasno propisuju trajanje mandata.

“Glasanje o zakonu će pokazati da li i ko planira blokirati održavanje izbora 2022. godine ili neodržavanjem izbora ucjenjivati u procesu pregovora o izmjeni Izbornog zakona”, saopćili su iz Kluba SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, koje prenosi Sektor za odnose s javnošću Parlamenta Bosne i Hercegovine.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.