Odbor za reformu ustava i ustavna pitanja SDP BiH

Spriječiti neustavno otimanje kasarne Zalužani

Odbor za reformu ustava i ustavna pitanja Socijaldemokratske partije BiH poziva nadležne državne organe da spriječe neustavan čin otimanja kasarne Zalužani u Laktašima, koja je državna imovina Bosne i Hercegovine.

Ugovor o prijenosu vlasništva nad kasarnom koji je potpisan između načelnika Općine Laktaši Miroslava Kodžomana i ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača je neustavan i ne može predstavljati pravni osnov za raspolaganje, odnosno uzurpiranje ove značajne državne imovine.

Kako samo država Bosna i Hercegovina može raspolagati svojom imovinom, tako Kodžoman nije mogao prenijeti vlasništvo nad nečim što nije vlasništvo Općine u kojoj je načelnik, niti su Lukač i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS moglo preuzeti vlasništvo i upravljanje nad kompleksom.

Čin potpisa ugovora o prijenosu 35 hektara imovine BiH predstavlja frapantno kršenje Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom u BiH i podrivanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Predmetnim zakonom, donesenim 2005. godine, zabranjena je raspodjela državne imovine do donošenja zakonske regulative kojom bi se pitanje jasno regulisalo. U međuvremenu je i Ustavni sud BiH 2012. godine donio presudu kojom državna imovina pripada isključivo državi Bosni i Hercegovini. Kako još uvijek nije usvojen zakonski okvir kojim bi se riješilo pitanje raspolaganja i raspodjele državne imovine, čak je i svaki pokušaj prijenosa vlasništva sa države na entitete protivzakonit, dok općinski nivoi vlasti nemaju apsolutno nikakva ovlaštenja niti prava raspolaganja državnom imovinom.

Navedenim protivustavnim činom ozbiljno se ugrožava pravni poredak u BiH, te se osporava uloga Parlamentarne skupštine BiH koja je jedina ovlaštena da zakonodavno reguliše pitanja iz nadležnosti države, što je definisano članom IV.4 Ustava BiH.

Odbor za reformu ustava i ustavna pitanja SDP BiH poziva državnog pravobranitelja da poduzme nužne mjere zaštite državnih interesa i državne imovine, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da utvrdi odgovornost i procesuira aktere ove očite protivustavne aktivnosti i faktičkog otimanja državne imovine.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.