Irfan Čengić

Spriječili smo prodaju zemlje i kupili kombije

Izgleda da lokalne organizacije SDA pokušavaju provesti istu politiku „opozicije u poziciji“ u Kantonu Sarajevo, kao i njihov federalni premijer Fadil Novalić. Ova se politika ogleda u paroli „sve držimo – ni za šta nismo odgovorni“. U svom saopštenju su iznijeli niz laži o razlozima nefunkcionisanja minibuskog saobraćaja u Starom Gradu, pokušavajući da sakriju odgovornost SDA. Na ove navode je reagovao Irfan Čengić, dopredsjedavajući OV Stari Grad Sarajevo.

„SDA laže da smo 2011. glasali protiv nabavke vozila. Istina je da su SDP i Naša Stranka tada uspjeli spriječiti neopravdanu prodaju zemljišta privatniku i to zemljišta na ekskluzivnoj lokaciji kod Vijećnice! SDP je tada spasio državno zemljište, a osigurao da 10 kombija kupi Vlada Kantona Sarajevo koju je tada vodio SDP. Zahvaljujući tome što je zadržano državno vlasništvo, danas se na toj lokaciji gradi javna garaža. Garaža će biti u vlasništvu Općine, a od profita Općina će finansirati obnove škola, domova zdravlja, puteva i osigurati finansiranje drugih oblasti koje su u nadležnosti Vlade Kantona Sarajevo, a kojima ova SDA Vlada očito ne zna ili ne želi domaćinski upravljati“, upozorava Čengić.

Interesantno je napomenuti da je 2012. godine, odmah nakon kupovine 10 kombija za Stari Grad,
SDA u koaliciji sa Radeljašem smijenila ministra Harisa Lulića i Vladu u kojoj se nalazio. Od tada je prošlo pet godina, a Vlada KS koja ne nadležna za ovaj problem nije kupila niti jedan novi kombi.

Nakon saobraćajne nesreće koja se desila u Nalinoj ulici gdje je više naših sugrađana povrijeđeno, Općinsko vijeće je jednoglasno podržalo nabavku vozila, iako je to obaveza kantonalne Vlade. Također vijećnik Vedran Dodik je predložio i da se Grad Sarajevo priključi našoj akciji ali u gradskom budžetu nisu izdvojena ta sredstva.

U našim lecima smo jasno naveli da su svi vijećnici podržali ovu odluku i niti jednom nismo spomenuli SDA, ali ih očito pogađa istina da vlast koju vode u Kantonu za pet godina ništa nije poduzela da riješi ovaj problem, te da je rješenje došlo od Općine Stari Grad koja ima trideset puta manji budžet i nema nikakve nadležnosti u tom sektoru.

Čak i sada kad smo izdvojili sredstva da kupimo kombije, nabavka je obustavljena jer su ih kantonalna preduzeća htjela nabaviti bez javnog poziva, što su stopirali tužilaštvo i istražni organi.

U prilogu saopštenja vam dostavljamo letak, koji je „sporan“ za SDA, u kojem se kaže da su svi vijećnici glasali za ovu odluku, ali da kantonalna Vlada ništa nije uradila zadnjih godina. Stari Grad je dao GRAS-u 700.000 KM i sva odgovornost je sada na Vladi Kantona, a sve što treba je uzeti novac koji smo im dali i njime kupiti kombije. Nadamo se da ovo za njih neće biti previše težak zadatak.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.