Potpisivanje sporazuma upriličeno u Zenici

Sporazum šest stranaka za formiranje vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu

“Zajednički principi i okvir djelovanja skupštinske većine SDP/DF/NS/NB/SBB/A-SDA/S BiH u Zeničko-dobojskom kantonu za mandatni period 2018.-2022.”, naziv je dokumenta koji su danas potpisali predstavnici navaedenih stranaka izuzev Stranke za BiH.

Naime, kako je kazao predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a ZDK Senaid Begić, na sastanak nije došao Hašim Mujanović, predsjednik KO SBiH ZDK.

“Upravo su prije pet minuta javili da su dobili, kako kaže njihov predsjednik kantonalne organizacije Mujanović, signal iz Sarajeva da ne dolaze na potpisivanje ovoga dokumenta. Međutim, zastupnik Samir Karahasanović iz Zavidovića je krenuo na ovu pres-konferenciju i on će nam se ovdje pridružiti na obraćanju”, kazao je Begić.
Dodao je da Karahasanović nije ovlašten da u ime Kantonalne organizacije potpisuje ugovor.

“Međutim, samo njegovo prisustvo koje će biti upriličeno šalje jednu jasnu poriuku. Mi smo se okupili da zajedno sa vama u ZDK podijelimo ove zajedničke principe i okvir djelovanja skupštinske većine. O statusu stranke za BiH bit ćete blagovremeno obaviješteni. Ovaj dokument je nešto na čemu je ovih šest, odnosno sedam političkih stranaka radilo proteklih 15-tak dana. SDA je, prema sve sudeći, za ovo vrijeme jedino za pregovarački stol uspjela da dovede HDZ i time poslala poruku da nisu u mogućnosti skupiti minimalno 18 mandata za većinu, a što je minimum koji ja ne bih preporučio nijednom političkom subjektu. Bez minimalno 20-tak mandata u Skupštini ne bi imali sigurnu većnu. Vrijeme curi, rezultati izbora su objavljeni, mi smo ponudili alternativu”, kazao je Begić.

U dokumentu koji je potpisan, a koji ima 29 tačaka, između ostalog se navodi da koaliranje na kantonalnom nivou ne obavezuje niti isključuje koaliranje na višim nivoima ili nižim nivoima vlasti, niti koaliranje na istom nivou u ostalim kantonima.

Svi učesnici skupštinske koalicije će potpisati detaljan dokument usaglašene platforme sa osnovnim principima djelovanja, akcionim planom, setom zakona i podzakonskih akata, te mjerama i inicijativama.

Među tačkama dogovora navodi se i striktno poštivanje Zakona i konkursne procedure pri zapošljavanju i vraćanje digniteta institutu konkursa. Poboljšanja uslova i snažnija zaštita pava radnika također je jedna od tačaka sporazuma.

Kako je najavljeno, bit će izvršena revizija dosadašnjeg poslovanja svih ustanova, preduzeća i institucija u nadležnosti ZDK.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.