Rješavanje prioritetnih projekata u obrazovnom sektoru

Sporazum o sufinansiranju projekta za utopljavanje Osnovne škole “Ključ “

Dana 15. juna 2016. godine u prostorijama Vlade Unsko-sanskog kantona u organizaciji Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko – sanskog kantona upriličeno je potpisivanje Sporazuma o sufinanciranju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u svrhu implementacije projekta pod nazivom „Povećanje energetske efikasnosti javnih objekata Unsko-sanskog kantona“, te Sporazumi o sufinanciranju projekata između lokalnih zajednica Unsko-sanskog kantona i UNDP-a.

Obzirom da su odabrani objekti za ulaganja u 2016. godini i usaglašen modalitet za njihovo sufinansiranje, ukupna vrijednost danas su potpisanih sporazuma iznosila je 1.275.000 KM, a sufanciranje je dogovoreno u omjeru od 33% za svakog od potpisnika.

Sporazum je ispred Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša potpisao ministar Tahir Nuhić, a ispred UNDP zamjenica Rezidentne predstavnice u BiH Zahira Virani.

Općina Ključ je ovom ministarstvu aplicirala s projektom energetske efikasnosti u Osnovnoj školi “Ključ”, tako da će i ova škola u našoj općini nakon Mješovite srednje škole u Ključu i Osnovne škole u Sanici biti sanirana kako bi došlo do uštede energenata i smanjenja potrošnje istih. Planirano je da se izvrši zamjena postojeće stolarije na školi koja je dotrajala, te krov. Ovim projektom općina Ključ pokazuje da je spremna poboljšati uslove rada nastavnika i učitelja, te adekvatno pohađanje nastave naših najmlađih stanovnika i da će Općina Ključ i dalje nastojati s rješavanjem prioritetnih projekata u obrazovnom sektoru, a koji su predviđeni i Strategijom razvoja općine Ključ 2014-2023., kazao nam je Općinski načelnik, Nedžad Zukanović.

Ovo je bila prilika da ministar Tahir Nuhić podsjeti na dosadašnje aktivnosti Ministarstva u ovom sektoru, podsjetivši na brojne projekte koji su implementirani iz oblasti enegijske efikasnosti, koji su prvenstveno imali za cilj smanjenje potrošnje energenata što će za rezultat imati uštedu u Budžetu Unsko-sanskog kantona, smanjeno korištenja fosilnih goriva i ublažen proces globalnog zatopljenja putem reducirane emisije CO2 i drugih štetnih plinova u atmosferu i na taj način dat doprinos zaštiti okoliša, povećanje energetske održivosti objekta kroz trajnost, kvalitetu i produžen životni vijek, kao i unaprijeđenje implementacije federalnih i kantonalnih zakona i podzakonskih akata o prostornom uređenju i građenju kojima su definisani načini uštede energije, toplinska zaštita, te energetska svojstva koja mora posjedovati građevina.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.