Mladen Ćavar

Sorensen posjetio Operativno-komunikacijski centar BiH

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen posjetio je danas Operativno-komunikacijski centar BiH.

Slika

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen posjetio je danas Operativno-komunikacijski centar BiH čiji je zadatak da koordinira napore u pružanju pomoći poplavljenim područjima u BiH. 

Pomoć je, po njegovim riječima, već pristigla od kolega iz Hrvatske, Slovenije, Luksemburga i drugih zemalja, a također postoje obećanja i spremnost i drugih da pruže pomoć. 

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar izrazio je zahvalnost na pruženoj podršci u ovim teškim trenucima kada se situacija usložnjava zbog obilnih padavina i poplava. 

– Ministarstvo sigurnosti BiH i Operativno-komunikacijski centar koordiniraju aktivnosti na terenu i naš primarni cilj i zadatak u ovim danima je da koordiniramo uregentne situacije na terenu. Ovdje su među ostalim piloti, stručnjaci koji podatke sa terena pretvaraju u tačne koordinate, daju ih ljudima u helikopterima koji izbavljaju ljude sa ugroženih područja. Također se te koordinate daju i spasilačkim službama i specijalnim jedinicama koje su na terenu sa čamcima tako da spašavamo najugroženije, a radimo i ostale poslove, kao što su kamionski i helikoperski prijevoz i sve drugo što je potrebno – dodao je Ćavar. 

Desetine hiljada ljudi, po njegovim riječima, trenutno se evakuira iz područja Semberije i situacija je izuzetno teška.
 
– Situacija se mijenja iz časa u čas i bio sam na terenu gdje rješavamo i prijem međunarodne pomoći koja sve više pristiže, a radi se o riješavanju formalnih carinskih procedura – dodao je Ćavar. 

Napomenuo je da će u narednom periodu stanovništvu na ugroženom području naročito trebati medicinska oprema, ćebad, hrana i lijekovi.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.