Lagumdžija na Croatia Forumu

Solidarnost EU mora biti trajna kategorija kada je u pitanju odnos prema BiH

Učestvujući u panel diskusiji o temi „Evropske vrijednosti pred izazovima“ dr. Lagumdžija, koji je na panel došao direktno iz Srebrenice, gdje je noć ranije i ujutro prisustvovao obilježavanju 19. godišnjice genocida, posljednjeg genocida u Evropi u 20. vijeku, kako bi upravo na taj – jedan od najmračnijih dana u historiji savremene Evrope govorio o evropskim vrijednostima

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija učestvovao je na devetom po redu Croatia Forumu u Dubrovniku

Forum o temi „EU integracija Zapadnog Balkana: trenutna situacija“ okupio je državni vrh Republike Hrvatske, ministre vanjskih poslova i druge visoke zvaničnike zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana, zvaničnike SAD-a, Kine, Kanade, Japana, Rusije i Novog Zelanda, predstavnike međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, akademske zajednice i medija.

Učestvujući u panel diskusiji o temi „Evropske vrijednosti pred izazovima“ dr. Lagumdžija, koji je na panel došao direktno iz Srebrenice, gdje je noć ranije i ujutro prisustvovao obilježavanju 19. godišnjice genocida, posljednjeg genocida u Evropi u 20. vijeku, kako bi upravo na taj – jedan od najmračnijih dana u historiji savremene Evrope govorio o evropskim vrijednostima. Istaknuo je da evropske vrijednosti nisu naša stvarnost i da svi zajedno moramo uložiti maksimum napora da evropske vrijednosti postanu naša realnost, u slučaju Srebrenice da se  pravda i vladavina prava, kao temeljni principi na kojima počiva Evropa, osiguraju za nevino ubijene, njihove porodice, da kreatori, nalogodavi i izršioci genocida budu kažnjeni. 

Dr. Lagumdžija je pozdravio stav da kada je riječ o zemljama Zapadnog Balkana Evropska unija ne treba provoditi politiku proširenja Evropske unije, nego logične integracije i konsolidacije evropske teritorije. Govoreći o vrijednostima na kojima počiva Evropska unija dr. Lagumdžija je naglasio da iste ne smiju biti samo deklarativna opredjeljenja nego realnost u svim zemljama.   

Solidarnost koju je EU pokazala nakon katastrofalnih poplava jednako prema BiH i Srbiji, iako imaju različit status na evropskom putu, zbog mnogih specifičnosti naše zemlje mora biti trajna kategorija kada je u pitanju odnos EU prema BiH. 

Dr. Lagumdžija je održao odvojene bilateralne sastanke sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Štefanom Füleom, ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Kristianom Vigeninom, ministricom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske dr. Vesnom Pusić, ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem,  ministrom vanjskih poslova Novog Zelanda Murrayom Stuartom McCullyijem, državnom ministricom za vanjske i konzularne poslove Kanade Lynne Yelich, te parlamentarnim zamjenikom ministra vanjskih poslova Japana Takaom Makinom.

U fokusu razgovora tokom bilateralnih sastanaka bile su pripreme za donatorsku konferenciju koja će se za BiH i Srbiju održati 16. jula u Briselu. Dr. Lagumdžija je upoznao sagovornike sa rezultatima izvještaja o nastalim štetama i potrebama nakon poplava koje iznose oko četiri milijarde KM ili oko 16 posto BDP-a. Istaknuo je da su definirane kratkoročne, srednjoročne i dugoročne potrebe BiH u procesu obnove i rekonstrukcije i da je prioritet u narednom periodu, a prije zime, osiguranje krova nad glavom i radnih mjesta.

Dr. Lagumdžija je posebno istaknuo značaj učešća što većeg broja zemalja na predstojećoj donatorskoj konferenciji i u tom smislu izrazio zahvalnost sagovornicima tokom bilateralnih razgovora sa zvaničnicima Novog Zelanda, Kanade i Japana koji su potvrdili učešće na donatorskoj konferenciji i aktivan doprinos u procesu obnove i rekonstrukcije.

Ministra vanjskih poslova Novog Zelanda dr. Lagumdžija je upoznao sa mogućnostima investiranja u elektroenergetski sektor sa naročitim akcentom na ulaganja u obnovljive izvore. Naznačio je povoljan položaj BiH kada je pitanju tržište EU, ali i ugovore o slobodnoj trgovini koji investitorima otvaraju tržišta sa više od 300 miliona ljudi.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.