Besima Borić

Socijalni dijalog za Fadila Novalića je farsa, a radnici su za njega robovi

Povodom jučerašnjeg odbijanja prijedloga Opšteg kolektivnog ugovora od strane Vlade FBiH, Besima Borić, članica Predsjedništva SDP BiH, smatra da premijer FBiH Fadil Novalić time derogira prava radnika.

„Svjedoci smo kako je, uz tešku muku, došlo do dogovora poslodavaca i sindikata, jedinih ovlaštenih socijalnih partnera za kolektivno pregovaranje, oko novog Opšteg kolektivnog ugovora. Kao što je suspendirao Parlament FBiH kod donošenja novog Zakona o radu (ZOR), jer je prekršio Poslovnik o radu hitnim postupkom, kao što je suspendirao Ekonomsko-socijalno vijeće ne dozvolivši Sindikatu da iskaže stav o novom ZOR-u, tako premijer Novalić suspendira dogovor socijalnih partnera pokazujući pri tom da je za njega socijalni dijalog farsa, a radnici ove zemlje robovi koji ne zaslužuju ni minimum dostojanstva ni poštovanja.

Tako konačno razobličuje i sebe i sve one koji su se ponadali da do dogovora poslodavaca i sindikata nikada neće doći, kako bi konačno došlo do suspenzije kolektivnog pregovaranja i konačno do njegovog ukidanja.

Biće zanimljivo čuti od premijera, preciznije od Novalića poslodavca i vlasnika nekoliko firmi, šta njemu nije puno za radnike kad mu je previše 410 KM kao minimalna plata. Radnik je svakako navikao da plaća najskuplju cijenu svih procesa kroz koje prolazi ova zemlja.

Nema tog zakona, konvencije ni ustava prema kojem Vlada ima pravo da mijenja rezultat pregovora sindikata i poslodavaca o plati. Hoćemo li ponovo dozvoliti da pojedinci poništavaju sve zakonske i ustavne nadležnosti i prava jer im to personalno i stranački ne odgovara“, rekla je Borić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.