Munib Husejnagić

Socijalni dijalog Vlade ZDK-a i sindikata obrazovanja

Jedan od prioriteta bile su isplate plaća za uposlenike u obrazovanju, koje su počele da se realiziraju od proteklog petka, a već 17.juna, u skladu s očekivanim prilivom sredstava u budžet, trebale bi biti isplaćene plaće za uposlenike u osnovnom obrazovanju

Slika

Vlada Zeničko-dobojskog kantona i sindikati u oblasti obrazovanja na nivou ZDK-a sporazumom su riješili sva aktuelna pitanja, koja su proteklih mjeseci predstavljala probleme. 

Jedan od prioriteta bile su isplate plaća za uposlenike u obrazovanju, koje su počele da se realiziraju od proteklog petka, a već 17.juna, u skladu s očekivanim prilivom sredstava u budžet, trebale bi biti isplaćene plaće za uposlenike u osnovnom obrazovanju. 

Ovim sporazumom Vlada ZDK-a se obavezala da će do 1.septembra prioritetno osigurati redovne isplate plaća i pripadajućih naknada najkasnije do 30. u mjesecu za prethodni mjesec, na temelju raspoloživih sredstava iz budžeta Kantona, kao i kreditnog zaduženja kojim će se osigurati likvidnost u servisiranju redovnih budžetskih obaveza za sve budžetske korisnike. Tako je dogovoreno da se plaće za  maj isplate do 4.jula, plaće za juni do 4.jula, i plaće za juli do kraja augusta. Osim toga, Vlada ZDK-a obavezala se ovim sporazumom da će osigurati sredstva za isplatu regresa za 2014.godinu uposlenicima u obrazovanju do 1.oktobra. 

O postignutom sporazumu premijer Munib Husejnagić je rekao da je „Vlada opredijeljena da ispuni sve zahtjeve ugrađene u ovaj dokument, a jedina kočnica bi mogla biti punjenje budžeta“.

 – Naš je stav da ćemo sve što smo potpisali u sporazumu i ispuniti, i uradit ćemo sve da vratimo isplatu plaće u zakonske okvire za sve budžetske korisnike – kaže Husejnagić.

Evidentno je da su sporazumom otklonjene sve prepreke za nastavak socijalnog dijaloga između Vlade ZDK-a i sindikata obrazovanja, a to znači da će djeca imati redovan završetak ove, i nesmetan početak naredne školske godine. 

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.