Intervju Damira Filipovića za portal SD9

Socijaldemokratija je dio mene

Damir Filipović je aktuelni predsednik Foruma mladih Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine. Damir je aktivan kao predsedavajući Općinskog vijeća Ilijaš. Organizacija koja vodi okuplja jednu trećinu članstva Socijaldemokratske partije BIH, a nedavno je usvojena odluka koja garantuje zastupljenost mladih na listama od čak 40%. Generalni sekretar partije došao je iz redova omladine, jedna potpredsednica i potpredsednik Glavnog odbora takođe. Bosanskohercegovački SDP ovako je postao jedna od partija sa najvećom zastupljenošću mladih.

Od “Podmadimo politiku” do “Vrijeme je za mlade” i “Mladi su prilika” SDP je birao da ulaže u mlade i da im da priliku. Kako ti vidiš rezultate toga?

SDP BiH je uvijek računao na mlade, davao priliku i podršku mladim članovima, to dokazuje i činjenica da se na predstojećim lokalnim izborima na listama SDP BiH nalazi minimalno 40% mladih, odnosno od ukupnog broja kandidata, 861 je mladih. Cilj koji smo postavili pred sebe nije zasnovan na propagandi, već na većem angažnamu i stvarnoj slici SDP BiH. U mnogim partijama mladi su budućnost, u SDP BiH mladi su sadašnjost, dobili su priliku i sada rezultat ovisi od njihovog angažmana. Rezulatati prethodnih kampanja Foruma mladih SDP BiH jeste buđenje svijesti o učešću mladih u političkom životu Bosne i Hercegovine, međutim sada je to stvarnost koja ovisi od mladih kandidata, koji će nakon izbora u jednoj određenoj mjeri ući u općinska vijeća/skupštine, te imati priliku da promoviraju, zastupaju i realiziraju interese mladih u Bosni i Hercegovini.

Pripadaš partiji koja deluje u Bosni i Hercegovini a nije nacionalna partija. Zašto si izabrao to umesto neku od nacionalnih partija u kojima bi ti sigurno bilo lakše?

Jednostavno, socijaldemokratija je dio mene. Možda nisam odrastao u sistemu iz kojeg veliki broj članova crpi ljubav prema zajedništvu i jedinstvu, ali sam odgajan u tom duhu.

SDP BiH ima jednu percepciju na bh društvo koja se uklapa u moju individualnu ideologiju. U prethodnom periodu imao sam za nekoga primamljive ponude od pojedinih stranaka, ali kada bi izdao SDP, izdao bi sebe.

Zašto je važno da omladine okupljene u SD9 sarađuju i nastupaju zajednički u Evropi?

Imamo primjer pozitivne prakse kada su naše države bile u sastavu bivše Jugoslavije i bili smo vele sila,  dok sada svaka država u regijonu sama ne može napraviti niti ijedan veći iskorak ka boljem sutra, to je razlog zašto je potreban zajednički nastup u Evropi, jer zajednom možemo puno više, a ujedno možemo dosta toga jedni od drugih naučiti.