Intervju Damira Filipovića za portal SD9

Socijaldemokratija je dio mene

Damir Filipović je aktuelni predsednik Foruma mladih Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine. Damir je aktivan kao predsedavajući Općinskog vijeća Ilijaš. Organizacija koja vodi okuplja jednu trećinu članstva Socijaldemokratske partije BIH, a nedavno je usvojena odluka koja garantuje zastupljenost mladih na listama od čak 40%. Generalni sekretar partije došao je iz redova omladine, jedna potpredsednica i potpredsednik Glavnog odbora takođe. Bosanskohercegovački SDP ovako je postao jedna od partija sa najvećom zastupljenošću mladih.

Od “Podmadimo politiku” do “Vrijeme je za mlade” i “Mladi su prilika” SDP je birao da ulaže u mlade i da im da priliku. Kako ti vidiš rezultate toga?

SDP BiH je uvijek računao na mlade, davao priliku i podršku mladim članovima, to dokazuje i činjenica da se na predstojećim lokalnim izborima na listama SDP BiH nalazi minimalno 40% mladih, odnosno od ukupnog broja kandidata, 861 je mladih. Cilj koji smo postavili pred sebe nije zasnovan na propagandi, već na većem angažnamu i stvarnoj slici SDP BiH. U mnogim partijama mladi su budućnost, u SDP BiH mladi su sadašnjost, dobili su priliku i sada rezultat ovisi od njihovog angažmana. Rezulatati prethodnih kampanja Foruma mladih SDP BiH jeste buđenje svijesti o učešću mladih u političkom životu Bosne i Hercegovine, međutim sada je to stvarnost koja ovisi od mladih kandidata, koji će nakon izbora u jednoj određenoj mjeri ući u općinska vijeća/skupštine, te imati priliku da promoviraju, zastupaju i realiziraju interese mladih u Bosni i Hercegovini.

Pripadaš partiji koja deluje u Bosni i Hercegovini a nije nacionalna partija. Zašto si izabrao to umesto neku od nacionalnih partija u kojima bi ti sigurno bilo lakše?

Jednostavno, socijaldemokratija je dio mene. Možda nisam odrastao u sistemu iz kojeg veliki broj članova crpi ljubav prema zajedništvu i jedinstvu, ali sam odgajan u tom duhu.

SDP BiH ima jednu percepciju na bh društvo koja se uklapa u moju individualnu ideologiju. U prethodnom periodu imao sam za nekoga primamljive ponude od pojedinih stranaka, ali kada bi izdao SDP, izdao bi sebe.

Zašto je važno da omladine okupljene u SD9 sarađuju i nastupaju zajednički u Evropi?

Imamo primjer pozitivne prakse kada su naše države bile u sastavu bivše Jugoslavije i bili smo vele sila,  dok sada svaka država u regijonu sama ne može napraviti niti ijedan veći iskorak ka boljem sutra, to je razlog zašto je potreban zajednički nastup u Evropi, jer zajednom možemo puno više, a ujedno možemo dosta toga jedni od drugih naučiti.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.