SDP BiH

SNSD ismijava inicijativu za smanjenje plata

Smatramo da Zakon o utvrđivanju visine plata zaposlenih u institucijama BiH koji je predložio SNSD zapravo predstavlja ismijavanje namjere da se primanja zvaničnika zaista umanje

Slika

SDP BiH pozdravlja sve aktivnosti drugih stranaka na tragu SDP-ovog prijedloga za racionalizaciju troškova i budžetske uštede kroz smanjenje ukupnih primanja predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima u BiH, uključujući i čelnike javnih preduzeća i ustanova, te drugih institucija.

Smatramo da Zakon o utvrđivanju visine plata zaposlenih u institucijama BiH koji je predložio SNSD zapravo predstavlja ismijavanje namjere da se primanja zvaničnika zaista umanje. Umjesto da se pridruže insistiranju SDP-a da se završi proces izmjene Ustava BiH brisanjem člana koji ne dozvoljava smanjenje plata u toku mandata, predlagač u sami zakon ugrađuje upravo taj princip. Pored toga, za SDP je neprihvatljiv prijedlog da zakon koji predviđa smanjenje plata primjenjuje tek u narednom mandatnom periodu.

Zbog toga pozivamo predlagača ovog zakona, kao i predlagače svih drugih inicijativa, da sredstva za čiji iznos predlažu umanjenje primanja, bez obzira na sudbinu njihovih prijedloga, odmah usmjere na programe pomoći socijalno ugroženom stanovništvu i na taj način pokažu da, za početak, ozbiljno stoje iza svojih prijedloga.

SDP BiH smatra da se kroz ovakve i slične prijedloge treba voditi računa i o zaštiti digniteta institucija Bosne i Hercegovine, predlažući sveobuhvatne mjere koje se tiču svih nivoa vlasti, prije svega entiteta i kantona.

Podsjećamo, Predsjedništvo SDP BiH je donijelo odluku o nastavku aktivnosti na ukidanju svih dodatnih primanja u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, a koja se tiču paušala profesionalnim zastupnicima, naknada za odvojen život, naknada za rad u komisijama, kao i plaćanje učešća u radu na sjednicama i kolegijima skupština/vlada svih nivoa vlasti u BiH.

Do momenta implementacije ovih mjera, bez obzira na sve ostale stranke, imenovani i izabrani dužnosnici, direktori, članovi upravnih i nadzornih odbora iz SDP-a će uplaćivati ova sredstva za programe pomoći socijalno ugroženim.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.