SNSD, HDZ i SDA pokrenuli projekat definitivne prodaje građana BiH

Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o odobravanju plana Vlade RS-a o prodaji eurobveznica ovog entiteta na međunarodnom tržištu kapitala, otpočeo je plan definitivne prodaje svih građana BiH, osmišljen u kuhinji akcizne koalicije SDA – HDZ i SNSD.

Iza ove odluke krije se opasan plan koji bi mogao u potpunosti finansijski uništiti i RS i BiH. Idejni tvorac ovakvog projekta je ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija, a s obzirom na šutnju svih državnih institucija, kao i institucija Federacije BiH, jasno je da u ovome učestvuju i HDZ I SDA.

Odlukom je planirano zaduženje RS, kroz emisiju euro obveznica na međunarodnom tržištu kapitala. Evidentno je da je Vlada RS iscrpila sve izvore finansiranja u zemlji i da je sada primorana da sredstva za opstanak režima traži na međunarodnom tržištu. Tegeltija navodi da je ovo veoma važan “politički projekat”.

Mi, u SDP-u, smatramo da je ovo protivustavan projekat, kojim se jednim potezom dovodi u pitanje finansijska stabilnost cijele zemlje. Tegeltija i Vlada u kojoj joj je ministar, pokazali su da su kriminalnim radnjama kroz propast Bobar banke i Balkan Investment Banke doveli u pitanje finansijski sistem BiH. Svi građani BiH platili su propast ove dvije banke izazvane nesposobnošću i kriminalom Vlade RS, na čelu sa Cvijanovićkom i Tegeltijom.

Zašto na ovaj potez sada šute akcizno-koalicioni partneri SNSD-a, HDZ i SDA? Zašto šuti HDZ-ov ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda? Zašto šuti SDA-ov dvojac na čelu Vijeća Ministara BiH i Vlade FBiH Denis Zvizdić i Fadil Novalić? Njih trojica članovi su Fiskalnog vijeća BiH i bez njihove saglasnosti nešto ovako se ne može raditi.

Zašto šuti guverner Centralne Banke BiH? Da li je o ovome uopšte raspravljalo Fiskalno vijeće BiH? Ko će platiti ovaj dug, ako Tegeltija ne isplati euroobveznice? Sprema li možda i FBiH isti projekat? Da li ovakim potezom imamo na sceni konačnu prodaju cijele zemlje? Hoće li ruske banke kupiti euroobvaznice RS-a, a sutra možda turske euroobvaznice FBiH ili Vlada Hrvatske eurobveznice nekog kantona gdje vlada HDZ? Zašto o ovome svi šute?

Mi, u SDP-u, nećemo šutiti.  Nećemo dozvoliti prodaju zemlje i svih građana. Pokrenućemo ocjenu ustavnosti ovakve odluke. Također, tražimo da se o svemu ovome očituju institucije BiH, prije svega Fiskalno vijeće BiH i Centralna banka BiH, ali i Međunarodni monetarni fond, koji mora reći podržava li ovakve planove vlasti?

Očito je da se u pozadini vještačkih sukoba Izetbegovića, Čovića i Dodika nastavlja plan ekonomske podjele BiH na tri dijela, kako bi se sva tri dijela ekonomski podredila uticaju i kontroli njihovih političkih mentora iz Moskve, Ankare ili Zagreba.

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.