Lagumdžija – Jenkins:

Snažnija podrška međunarodne zajednice za integraciju BiH u EU i NATO

Lagumdžija je naglasio da je ovo vrijeme u kojem građani govore, a politika šuti, sluša glas naroda kako bi se uhvatila ukoštac sa problemima koje su građani istaknuli na demonstracijama

SlikaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine  Zlatko Lagumdžija susreo se danas sa direktorom Ureda za proširenje Evropske unije i Zapadni Balkan Ministarstva vanjskih i komonvelt poslova Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Owenom Jenkinsom.

Tokom sastanka Lagumdžija je detaljno upoznao Jenkinsa sa dešavanjima u BiH, vezanim za proteste. Ističući da se radi o opravdanom nezadovoljstvu građana, Lagumdžija je naglasio da je ovo vrijeme u kojem građani govore, a politika šuti, sluša glas naroda kako bi se uhvatila ukoštac sa problemima koje su građani istaknuli na demonstracijama.

Lagumdžija je naglasio da se moraju osigurati mir i sigurnost građana, funkcioniranje institucija, te da je neophodan dijalog i utvrđivanje prioriteta u djelovanju, kako bi se ispunili opravdani zahtjevi nezadovoljnih građana.

Podsjetio je da je u dijalogu sa građanima i sindikatima Vlada Federacije BiH već radi na rješavanju prioritetnih pitanja poput utvrđivanja liste nezakonitih privatizacija koje moraju biti procesuirane i usvajanja seta antikorupcijskih zakona, koji su usaglašeni sa Evropskom unijom, a čije će usvajanje omogućiti efikasniju borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Lagumdžija se složio sa pristupom ministra vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Williama Haguea koji je na na sastanku Vijeća za vanjske poslove Evropske unije poručio da je Bosna i Hercegovina dio porodice nacija EU i NATO-a, te da se nada da će se od političara vidjeti liderstvo, a od građana pozitivan angažman uz snažnu podršku od međunarodne zajednice kako bi se ovi ciljevi ostvarili.

Također se zahvalio Ujedinjenom Kraljevstvu na podršci kako bi se ovo ostvarilo. Lagumdžiji je tokom sastanka uručen poziv ministra Haguea da prisustvuje globalnom samitu koji će se od 11. do 13. juna održati u Londonu o temi "Okončanje seksualnog nasilja u sukobima".

Ministar Hague se zahvalio Lagumdžiji što je među prvima podržao njegovu inicijativu za donošenje Deklaracije o posvećenosti sprečavanja seksualnog nasilja u konfliktu koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih naroda, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.