Dr. Lagumdžija – Lomas

Snažna podrška BiH inicijativi Williama Haguea o prevenciji seksualnog nasilja u konfliktu

Tokom susreta je razgovarano o Samitu „Okončanje seksualnog nasilja u konfliktu“ koji će od 11. do 13. juna 2014. godine biti održan u Londonu pod predsjedavanjem ministra vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Williama Haguea

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je 4. marta 2014. godine otpravnicu poslova Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Sarajevu Jo Lomas.

Tokom susreta je razgovarano o Samitu „Okončanje seksualnog nasilja u konfliktu“ koji će od 11. do 13. juna 2014. godine biti održan u Londonu pod predsjedavanjem ministra vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Williama Haguea.

Dr. Lagumdžija je još jednom naglasio da Bosna i Hercegovina od samog početka snažno podržava Inicijativu za prevenciju seksualnog nasilja u konfliktu (PSVI) koja je od strane ministra Haguea pokrenuta 2012. godine i istaknuo da se radi o inicijativi koja je za Bosnu i Hercegovinu zbog njenih vlastitih iskustava veoma važna, te prihvatio poziv za učešće na Samitu upućen od strane ministra Haguea.

Ovom prilikom izraženo je zadovoljstvo jer će Bosna i Hercegovina dati svoj doprinos uspjehu incijative konferencijom „Prevencija seksualnog nasilja u sukobima – osnaživanje uloge regionalnih sigurnosnih snaga u operacijama podrške miru“ koja će u organizaciji Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Sarajevu i Ambasade Kraljevine Norveške biti održana 27. i 28. marta 2014. godine u Sarajevu. 

Dr. Lagumdžija je naglasio potrebu novog pristupa Evropske unije prema BiH, koji treba ići u pravcu ekonomskih i socijalnih reformi, jačanja pravosuđa, vladavine prava i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Uporedo bi se radilo na ispunjavanju političkih uvjeta za nastavak evropskog puta, odnosno, provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“ i uspostavi efikasnog mehanizma koordinacije. Dr. Lagumdžija je izrazio očekivanje da će upravo Ujedinjeno Kraljevstvo zagovarati novi pristup EU prema BiH.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.