Snagom jedinstva do boljeg materijalnog položaja penzionera

Penzioneri neće tolerisati moralnu, političku i društvenu neodgovornost  etnonacionalnih vladajućih elita za ekonomsko mrtvilo, siromaštvo i metastazirajuću korupciju, koje umjesto života u dostojanstvu, penzionerima osiguravaju samo bijedu i siromaštvo, kazano je na danas održanoj sjednici Predsjedništva Foruma seniora SDP BiH.

U ime uloženog rada i radničkog dostojanstva u stvaranju materijalnih i kulturnih dobara cijele Bosne i Hercegovine, Forum seniora SDP-a podržava opravdane zahtjeve penzionera da svoje jedinstvo u siromaštvu, artikulišu daleko glasnije i hrabrije, u jedinstvenoj borbi za bolji materijalni položaj i kvalitet života uopće.

Naime, sagledavajući materijalni položaj penzionera u vremenu tekućeg mandata entitetskih vlada i moguće pretpostavke za poboljšanje kvaliteta života penzionera, ocijenjeno je da entitetske vlade na čelu sa premijerima Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem, nisu poduzimale učinkovite mjere, kojima bi se osiguralo odvijanje ekonomskih aktivnosti i rast BDP i obezbjeđenje uslova za usklađivanje penzija sa rastom troškova života i iznalaženju mogućnosti za poboljšanje kvaliteta života penzionera, te očuvanju digniteta ove populacije.

Pandemija virusa Corona 19. ne može biti alibi za nerad i neodgovornost.

Dok su vladajuće etnonacionalne elite, korištenjem naše ratne i poratne traume, uključene u brojne korupcijske i kriminalne afere, nastavile sa kontinuiranim međusobnim optužbama za neuspjeh u ostvarivanju parametara ekonomskog razvoja i društvenog napretka, opstrukcijama i blokadom institucija na svim nivoima vlasti, a u posljednje vrijeme u RS i izvedbenim projektima secesije i razdruživanja sa FBiH, adekvatnost penzija i životni standard  penzionera je ostao na margini njihovog interesovanja.

Prema podacima Saveza penzionera koje je objavio BN, „Na osnovu podataka dobijenih od Fonda PIO RS, na dan 30.06.2020., u RS je ima 268.616 penzionera, Najveći broj penzionera prima penziju od 201 do 400 КM i obuhvata 112.085 korisnika. Odmah po broju korisnika su penzije od 401 do 600 КM i isplaćena je za 74.528 korisnika. Dakle u kategoriji penzija do 600 KM nalazi se 186.613 korisnika, ili 69,47 posto svih penzionera.

Povećanjem vrijednosti opšteg boda, počev od 1. septembra 2021.godine, penzije ostvarene do 31. augusta su se povećavale za dva posto.

Prosječna penzija za septembar dostigla je iznos od  414 KM, za puni staž osiguranja od 40 godina prosječna penzija za septembar iznosi 610 KM, a najniža penzija za staž od 40 i više godina iznos od 424 KM.

U Federaciji BiH, prosječna penzija za decembar 2020.godine iznosila je 427 KM, zajamčena 478 KM i najniža 382 KM, a  prema podacima, za septembar 2021.godine, od ukupno 428.117 penzionera, njih  oko 275.000 prima ili najnižu penziju u iznosu od 382 KM (196 eura) ili manju penziju od najniže, što je oko 64,7 posto  ukupnog broja penzionera.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za decembar 2020. Godine, dostigla visinu od 1.863 KM (minimalni troškovi života četveročlane porodice), a visina potrošačke korpe u aprilu 2021. godine je dostigla je iznos od 2.083 KM, što znači da su rasle cijene svih proizvoda koji čine potrošačku korpu..

Prema izračunu ekonomskih stručnjaka, penzioneri imaju na raspolaganju između 12 i 14 konvertibilnih maraka (6-7 eura) dnevno tokom 30 dana, a od kojih trebaju platiti režije i lijekove, a tek onda ono što im ostane, iskoristiti za hranu. To je na granici socijalnog minimuma.

Iz Udruženja potrošača poručuju da statistički podaci jasno pokazuju kako je u BiH zabilježen kontinuiran rast cijena prehrambenih artikala između 12 i 15 posto. Podaci dokazuju da su poskupljenja nastavljena, tako su cijene u avgustu u odnosu na isti mjesec prethodne godine više za 2,3 posto, dok je budžet građana ostao isti ili je manji.

Nažalost, građani i u predstojećem razdoblju mogu očekivati dodatni porast cijena životnih namirnica, pa je sasvim razumljivo nezadovoljstvo penzionera i opravdanost njihovih zahtjeva za vanredno povećanje penzija i prijetnja    „izlaska na ulice“.

Penzioneri su potpuno svjesni uzroka pada BDP, ali ne prihvataju činjenicu da posljedice snose samo penzioneri i druge socijalne kategorije, dok se istovremeno tolerišu višegodišnja akumulirana dugovanja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, posebno javnog sektora i uvećanja plaća u javnom sektoru.

„Forum seniora SDP BiH poziva i apeluje na nosioce svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini da prestanu sa  korištenjem naše kolektivne ratne i poratne traume, proizvođenjem stalnih nesporazuma i sukoba i betoniranjem statusa permanentne opasnosti od rata i da se okrenu jačanju institucija sistema, te u skladu sa međunarodnim dokumentima, osiguraju stabilan mir i sigurnost, život bez straha, život bez bilo kakvog nasilja, život u pravednijem društvu, kao pretpostavki za bolji život penzionera i svih građana Bosne i Hercegovine ili preuzmu odgovornost za posljedice koje mogu nastupiti daljnjim ćutanjem“, istaknula je predsjednica Foruma seniora SDP BiH Suada Hadžović.

Vezani članci