Irfan Čengić za Federalni radio

Smiješno je bilo gledati Escobara kako sjedi pored Tomislava Martinovića

Gostujući sinoć u Otvorenom studiju, urednice i voditeljice Jasenke Tica Isović na Federalnom radiju Irfan Čengić, zastupnik SDP-a BiH u Parlamentu Federacije kazao je kako je potrebno je jedinstvo u odgovoru na krizu i stranačka nesuglasja su nevažna.

“Kad je riječ BiH i njeni interes tu nema potrebe da se stranke koje vole BiH i poštuju Ustav razmimoilaze. Na takvim temama moramo biti jedinstveni i zato sam podržao kada su se sastale i delegacije i SDA i SDP-a da zajedno lobiramo i u EPP-u i u Partiji evropskih socijalista za sankcije i očuvanje ustavnog poretka u BiH, a potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović podržao je Željka Komšića I njegov potez napuštanja intervjua. Dakle, kada govorimo o nekim drugim temama poput Zakona o porezu na dohodak i sličnim temama tome tu ćemo se sasvim sigurno razići, ali kad govorimo o napadu na ustavni poredak mislim da sve stranke koje su za BiH onakvu za kakvu smo se izborili i kakva je u našem ustavnom poretku, mislim da tu ne smiju postojati nikakve dileme niti ikakve razlike i da trebamo biti podrška jedni drugima bez obzira da li će to imati neke implikacije na politički rezultat na izborima. Dakle, kada je država ugrožena kada imamo neku crvenu liniju mislim da trebamo nastupati kao zajednički front.”

Na ovaj detalj je ukazao Irfan Čengić.

“Kada je riječ o posjeti Escobara meni je zaista bilo smiješno gledati kako on sjedi pored Tomislava Martinovića, koji predsjedavajući Doma naroda i koji je isključivi pojedinac koji tri godine blokira FBiH. On ne želi staviti na dnevni red izbor predsjednika FBiH i njegovih zamjenika koji bi trebali predložiti novu Vladu FBiH. Mi zaboravljamo da Marinko Čavara jeste predsjednik Federacije, ali su njegove nadležnosti upitne, jer u Ustavu FBiH piše da je njegov mandat četiri godine. Velika je razlika između Vlade koja ima kontinuitet kad se i ne izabere nova i eksplicitne odredbe Ustava FBiH koja kaže da je mandat predsjednika Federacije četiri godine. Jako je licemjerno od Escobara i SAD-a uopće sjediti i pregovarati sa čovjekom koji je dio blokade. Tomislav Martinović je ključni problem u FBiH, Escobar sjedi s njim i ni u jednom momentu Escobar mu nije tražio da odradi da ono što mu piše u Ustavu FBiH I Poslovniku Doma naroda da zakaže sjednicu na kojoj se bira predsjednik FBiH. Dakle, ako ćemo govoriti o institucijama, prvo moramo krivce tražiti pojedinačno. I nije baš tačno da ih nismo mogli natjerati, mogli smo ih natjerati neusvajanjem budžeta, jer su HDZ- u i SNSD-u su pare iznad svakog interesa, sjećate se održane sjednice Vijeća ministara i usvojenog privremenog finansiranja. Mi da smo 2019. zaprijetili neusvajanjem budžeta imali biste Čovića koji bi predložio formiranje nove Vlade, jer su isti koalicioni partneri. On ovako svjesno razvlači ovu Vladu, jer je SDA ostala bez svojih ministara. Dakle, zaista mislim da smo trebali ići u taj jedan radikalan potez i vratiti ucjenom.”

Kada je riječ o Dodiku mislim da je dobar ovaj metod kojeg do sad rade probosanske stranke, da traže da se sve vrati u institucije- istakao je Čengić.

“Jer ako se spustite na Dodikov nivo on će vas pobijediti u toj prljavštini. Moramo insistirati na reakciji Tužiteljstva. Ne možete vi ništa od Predsjedništva tražiti, Komšić i Džaferović rade i radili su sve što je u njihovoj mogućnosti, na kraju su ga natjerali i da dođe na sjednicu. Ako iko krši zaključke NSRS to je Dodik. Jer on dolazi i odlučuje, jer vi i kad glasate protiv vi odlučujete i na to ga je natjerao Komšić koji je sazivao sjednice Predsjedništva BiH. Tužiteljstvo mora odraditi svoj dio posla. Ali i Međunarodna zajednica, a pogotovo svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, dakle zemlje koje su svjedočile potpisivanju prije svega SAD. A najbolji način borbe protiv Dodika su izbori i zato podržavam ovaj zajednički nastup probosanskih stranaka u RS-u.”

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.