OO SDP Tešanj

Slušali smo glas naroda

Ostajući doslijedni dosadašnjoj praksi, da se prilikom kreiranja budžeta, kao uslov podrške istom u Budžet Općine Tešanj ugrade prijedlozi OOSDPBiH, Predsjedništvo Općinske organizacije SDP BiH Tešanj je na svojoj sjednici 27.12.2021. godine jednoglasno podržalo Prijedlog Budžeta Općine Tešanj za 2022. godinu, u kojem su prihvaćene primjedbe na Nacrt Budžeta i ugrađeni SDP-ovi prioriteti za raspoređivanje i dodijelu sredstava. Preduslov usvajanju Prijedloga Budžeta za 2022 godinu, jeste i uslov da se još prihvate i u formi Zaključaka izglasaju zahtjevi proizašli prilikom  rasprave na samoj sjednici Predsjedništva OO SDP BiH Tešanj.

Razlog ovakvoj plebiscitarnoj podršci leži u činjenici da su, ranije formulisani zahtjevi OOSDPBiH, nastali na osnovu sugestija građana, prihvaćeni u cijelosti od strane predlagatelja i uvršteni u Prijedlog Budžeta Općine Tešanj.

Kao što je u primarnom, „nultom“ prioritetu, na kojem je OOSDPBiH i do sada uporno insistirao, utvrđeno:

– Obezbjeđenje maksimum sredstava (sada 1.100.000 KM) za vodosnabdijevanje (dodatne količine vode iz sigurnih, novolociranih vodozahvata i razvoj distributivne mreže) kroz završetak PEB 3 bunara i potrebnu eksproprijaciju zemljišta. Zaključkom Općinskog vijeća nad ovim projektima ustanoviti monitoring i po završetku naručene Studije o najoptimalnijem pristupu sazvati posebnu Sjednicu OV s ovom problematikom.

Također, po zahtjevu SDP-a, pored ostalih predviđeni su i prioriteti utroška sredstva u Budžetu:

– za nastavak aktivnosti izgradnje OŠ „9. Septembar“ u Medakovu,u predviđenom iznosu od 300.000 KM,

– nastavak izgradnje Sportske dvorane u Jelahu – finalizacija faze II s prenosom sredstava iz 2021.godine od 360.000 KM, i pokretanje faze III s predviđenim sredstvima u iznosu od 400.000 KM. U cilju što bržeg završetka Sportske dvorane Jelah OV je donijelo Zaključak da se sagleda mogućnost i ekonomska opravdanost ulaganja sredstava od , eventualnog, kupo-prodajnog ugovora starog Doma kulture u Jelahu.

– adaptaciju Velike (kino) sale Centra za kulturu Tešanj, u početnom iznosu sredstava od 120.000 KM.

– rekonstrukciju raskrsnice u Jelahu, uz iznos sredstava od 200.000 KM,

– završetak projekta zamjene postojećih svjetiljki LED rasvjetlim tijelima, u iznosu od 80.000 KM,

– nastavak uređenja obuhvata rijeke Usore u iznosu od 100.000 KM,

– nastavak eksproprijacije zemljišta za treću traku Bukva-Tešanjka,

– nastaviti besplatne preglede sportista i učlanjenja u JU Biblioteka, kao  i besplatne pravne pomoći

SDP BiH je u potpunosti podržao i Grant Mjesnim zajednicama, bitan segment u efikasnom razvoju općine.

Na prijedlog FOM SDP BiH i uz Zaključak OV općinske službe će, uz konsultacije sa strukom, izraditi Elaborat o optimalnoj verziji pomoći roditeljima djece u predškolskim ustanovama. Da li kroz subvenciju dijela troškova, a prema jasnim kriterijima, ili pak kroz pokretanje javne ustanove, to će sam Elaborat ponuditi, a i pozitivna praksa drugih općina. Ova tematika aktualizirat će se na Općinskom vijeću, nakon prispjeća Elaborata.

Usvojena je i Inicijativa SDP-a da se uđe u projekat nabavke aparata magnetne rezonance (MR) za Opću bolnicu Tešanj, kako bi se pacijenti rasteretili velikih troškova i dugih čekanja za MR usluge u drugoj ustanovi. Nakon što se sagledaju sve moguće varijante za navedenu nabavku , konkretizovati će se i sam projekat.

SDP BiH Tešanj će stati i iza slijedećih projekata :

– finansiranje rada sportskih društava i klubova, a da se jednom godišnje organizira Sjednica Općinskog vijeća uz prisustvo predstavnika tih društava sa Analizom rada, problemima i nedostacima u radu istih,

– podrška mladim bračnim parovima kod prvog rješavanja stambenog problema,

– rješavanju problema Udruženja Kamp boraca Tešanj (ZDK),

– održavanje gradskih i prigradskih, te makadamskih puteva na području općine,

– rušenje ruiniranih objekata na ulazu u Tešnju, kao i nekih u području samog grada Tešnja,

– transparentnu naplatu usluga parking prostora uz naplatna mjesta

Sve navedene projekte SDP BiH će kontinuirano pratiti i kod Izvještaja o izvršenju Budžeta na OV korigovati.

Činom podrške Prijedlogu Budžeta Općine Tešanj, vijećnici SDP BiH u Općinskom vijeću Tešanj su potvrdili i  ranije utvrđenu politiku djelovanja :

„ Možemo biti opozicija vladajućim, ali građanima nikako!“

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.