Mladen Simić

Slijedi pokretanje zakonske odgovornosti Vlade ZDK

Skupština Zeničko-dobojskog kantona, većinom glasova zastupnika, izglasala je na današnjem zasjedanju po skraćenom postupku izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK.

Za izmjene pomenutog zakona glasalo je 19 (SDA, HDZ BIH, A-SDA odnosno NES, Samir Karahasanović iz SBIH, samostalni zastupnik Omer Škaljo i dva zastupnika DF-a), devet zastupnika bilo je protiv, a jedan je zastupnik (Nusret Imamović, op.a.) bio suzdržan. Valja istaći i to da sjednici nije prisustvovala Selvedina Sarajlić Spahić iz SDA.

Izmjenama je omogućeno da se za poziciju policijskog komesara ZDK, osim glavnog inspektora, mogu natjecati i samostalni inspektori sa najmanje 10 godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima policijskog službenika, a da se pod rukovodećim radnim iskustvom smatra iskustvo ostvareno u činu „višeg inspektora ili višem činu“.

Druga se izmjena odnosi na penzionisanje policijskog komesara u slučaju ispunjavanja uslova za penzionisanje predviđenim zakonom, dok je, po dosadašnjem zakonu, policijski komesar u tom kantonu mogao ostati na funkciji sve do isteka mandata.

Aktelnom policijskom komesaru ZDK Semiru Šutu mandat je istekao te je, prije 10-ak dana, dobio rješenje o penzionisanju, ali on je najavio kako će o zakonitosti tog rješenja odlučivati Tužilaštvo ZDK te sud.
-Mi danas mijenjamo zakon, čiju primjenu uporno odbijamo. Već treći put, napomenuo je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Vedran Kaser, koji je podsjetio kako je pomenuti zakon usvojen još 2018. godine te je podrazumjevao finansijsku neovisnost policijskog komesara ZDK.

Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, podsjetio je, već su tri puta slali pismo Skupštini i Vladi ZDK, u kojoj su ih upozoravali na nužnost implementacije pomenutog zakona.

Njegov stranački kolega i zamjenik predsjedavajućeg iz reda Srba Mladen Simić istakao je da nije ispoštovana ni procedura za donošenje izmjena tog zakona, jer, kako je dodao, pomenute izmjene i dopune zakona nije obrazložio niko iz Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK.

Najavio je, s tim u vezi, pokretanje zakonske odgovornosti Vlade ZDK.

I ostali zastupnici opozicije, koji su sudjelovali u raspravi, isticali su važnost da se uvaže „dobronamjerna“ upozorenja OHR-a i Ambasade SAD-a, a predsjednik Kluba SBB-a Ismet Sarajlić je upozorio i na mogućnost uvođenja sankcija ZDK-u od međunarodne zajednice. Napomenuo je da za pomenute izmjene zakona pozitivno mišljenje nije dala ni Uprava policije MUP-a ZDK.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.