Skupštinski cirkus i siledžijstvo u režiji SDA i HDZ-a sa 400 miliona KM javnog novca

Gimnastičko društvo, u narodu poznatije kao Skupština HNK, sutra će imati zadatak što bržeg usvajanja najvažnijih dokumenata kantona za 2018. godinu, a to su budžet i finansijski planovi zavoda i agencija.  Očito je da vladajuća koalicija misli samo ispoštovati formu i rekordnom brzinom usvojiti dokumente bez ikakve namjere za ozbiljnom raspravom ili razmatranjem amandmana i prijedloga. SDA i HDZ , te njihovo Skupštinsko rukovodstvo se potpuno pogubilo u gramzivoj želji premijera Hercega da usvoji sve finansijske dokumente prije nove godine, na nezakonit i neustavan način uz činjenicu da ih zastupnici neće uspjeti ni pročitati.

Na žalost, premijer Herceg se u zadnje vrijeme ponaša kao kockar u Deda Mraz odijelu koji putem svoje vlade raspisuje besmislene javne pozive za bacanje budžetskog novca kroz stranačke projekte, pa je valjda u toj svojoj ulozi potpuno izgubio kompas kada je u pitanju poštivanje zakona, procedura i transparentno trošenje javnog novca.

Osim želje da se dobije pozitivna ocjena od strane NVO sektora nema drugog razloga da se najozbiljniji dokumenti usvajaju u trku, praktično bez ikakve rasprave ili uz raspravu koja nema nikakvog smisla.
 Drugi razlog za ovakve proceduralne mahinacije može biti da se u opštoj zbrci i haosu između zasjedanja različitih parlamenata provuku neopaženo određene stvari kroz budžet, a bez puno medijske buke. 

Ovakav način rada Skupštine HNK, na štopericu,  je poniženje za samu instituciju Skupštine i jasan pokazatelj kako se raspolaže narodnim novcem.

Pozivamo vladajuću većinu i skupštinsko rukovodstvo da obustavi cirkus sa procedurama kod zakazivanja sjednice vezano za usvajanje najvažnijih finansijskih dokumenata, te zakaže sjednicu iza nove godine u razumnom roku. Nastavak siledžijske procedure će samo potvrditi da se radi o parlamentarnoj većini kojoj je interes da usvoji stranačke finansijske dokumente u kojem će interes veliki broj građana našeg kantona i dalje ostati izvan sadržaja istih, očigledno sa još većom željom da napuste ovu zemlju.

Možete gospodo kako hoćete, ali ne i do kada hoćete. Oktobar je blizu.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.