Skupština ZDK protiv korupcije

Od samog početka je jasno da Vladu Zeničko-dobojskog kantona i skupštinsku većinu uopšte ne zanima sistemska borba protiv korupcije i nepotizma, a to su još jednom potvrdili.

Naime, održana je 43. sjednica Skupštine ZDK na kojoj je između ostalog bilo rasprave i o Prijedlogu Programa rada Skupštine za 2022. godinu.

Ne čudi to od većine koja je sastavljena i funkcioniše na korupciji. Ako bi i previdjeli činjenicu da smo po Poslovniku Skupštine bili obavezni da Program rada usvojimo krajem godine za narednu godinu, čime smo više nego očigledno prekršili Poslovnik, ali činjenicu da je vladajuća većina odbila da u program rada između ostalog uvrsti donošenje “Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Zeničko – dobojskom kantonu“ ne možemo previdjeti.

Klub Zastupnika SDP BiH u Skupštini ZDK na Program rada Skupštine uložio je 5 amandmana od koji su svi bili formalno – pravno ispravni.

To nije spriječilo Kolegij, ali ni Skupštinu da ih sve odbije. Amandmani su se odnosili na: 1. Izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2020. godinu i 2021. godinu., 2. Izvještaj o financijskoj reviziji Univerziteta u Zenici za 2020. godinu i 2021. godinu te 3. Izvještaj o financijskoj reviziji institucija Zeničko – dobojskog kantona i za 2020. godinu i 2021. godinu, a koje je sačinio Ured za reviziju institucija FBiH.

Na ovo nas je prošle godine upozoravao CCI, očigledno bez puno uspjeha.

Jasno je da vladajuća većina želi sakriti gdje je 13 miliona KM utrošeno/nestalo, ko ima platu od 8 hiljada KM te kako je Univerzitet nezakonito potrošio milion KM?!

Klub Zastupnika SDP BiH je predlagao još dva amandmana kojim bi se u Program rada uvrstilo i donošenje Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Zeničko-dobojskom kantonu i vrlo važan Nacrt zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Zeničko -dobojskom kantonu.

Navedenim rješenjima bi se zakonski uredila oblast prevencije korupcije u vršenju javnih ovlaštenja, sukoba interesa i nespojivosti funkcija kao i borba protiv korupcije, nelegalno stečene imovine, kontrola porijekla imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Zeničko – dobojskom kantonu.

Do sada je bilo jasno da borba protiv korupcije i nepotizma nisu prioritet već matrica ponašanja vladajućih u Zeničko – dobojskom kantonu, a danas smo se u to još jednom uvjerili kada su odbili donošenje zakona koji bi uredili ovu oblast.