Klub zastupnika SDP BiH u Skupštini ZDK

Skupština ZDK nastavlja sa ustaljenom praksom, prekrši sve što se prekršiti može

Iako manjkav, Poslovnik Skupštine Zeničko – dobojskog kantona daje dovoljno prostora za rad zastupnika, ako bi se tumačio kako treba. A to je do predsjedavajućeg i nepostojeće većine oko njega. Nepostojeća većina trudi se maksimalno zloupotrijebiti Poslovnik. Ono što je predviđeno kao privremeno rješenje, kod nas postaje praksa.  Osim što onemogućavaju informisanje građana Zeničko – dobojskog kantona, vladajuća većina se svojski trudi da zastupnicima u Skupštini ZDK onemogući bilo kakav konstruktivan rad.

Zastupnici odgovore na pitanja i inicijative znaju čekati i po nekoliko mjeseci a i tada se odgovori pro forme. Na samim sjednicama nema diskusija, nema uvodnih napomena od predlagača pa čak ni na ključnim stvarima kao što je Budžet. Sve je podređeno brojanju ruku i cilj je samo jedan, da sjednica Skupštine završi što prije.

Kolegij koji se održava u cilju pripreme sjednice Skupštine nije ništa drugo nego dogovor kako da se prekrši Poslovnik. Ništa ne znače rokovi i procedure koje je Poslovnik jasno propisao.

Zar je moguće, i fizički izvodivo, da rok za amandmane bude manji od 24 sata iako nas ništa nije spriječavalo da normalno radimo u skladu sa rokovima koje predviđa Poslovnik, osim tijesne većine od 18 postojećih/nepostojećih zastupnika?!

Zar je moguće da do sada nismo održali ni jednu sjednicu Skupštine u skladu sa Poslovnikom a na pragu smo 24. sjednice?!

Zar je normalno da je pristustvo sjednicama Skupštine nebitno premijeru i ministrima u Vladi ZDK, gotovo nepostojeće?!

Zar je normalno da je prisustvo Premijera na Kolegiju misaona imenica dok je prisustvo na Skupštini prava rijetkost uz obavezno kratko zadržavanje u kojem koristi govornicu da se pohvali bez osnova i da napadne opoziciju koja nema pravo da ga bilo šta pita.

Skupština Zeničko – dobojskog kantona je obezvrijeđena i izgubila svoju ulogu neodgovornim ponašanjem vladajuće većine kao i odnosa Premijera i Vlade ZDK.

Iako su prihodi, u odnosu na isti period prošle godine pali za 11% a u odnosu na plan za 2020. godinu stravičnih 24 posto to vladajuću većinu najmanje brine.

Građani Zeničko – dobojskog kantona su taoci nepostojeće, nefunkcionalne i nakaradne većine koja se bavi predizbornim obećanjima a ne problemima građana!

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu