Irfan Čengić

Školske objekte učiniti energetski efikasnijim

Općina Stari Grad Sarajevo je za projekte iz oblasti obrazovanja predvidjela više od 1.000.000,00 KM u Budžetu za 2017. godinu. Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH i dopredsjedavajući Vijeća Općine Stari Grad govori kako će Općina ići i korak dalje.

„U svom programu SDP Stari Grad je posebnu pažnju posvetio obrazovanju i brizi o starogradskim školama i učenicima. Pored mnoštva projekata koji su dio ovogodišnjeg budžeta, planirano je i izdvajanje dodatnih 2.000.000,00 KM za sanaciju i fasada i obnovu stolarije u svih šest osnovnih škola na području Općine Stari Grad Sarajevo.

Utopljavanje školskih zgrada će u prvom redu donijeti ugodnije i toplije prostorije za naše učenike. Vjerujem da su škole najbolje ogledalo našeg društva, slika i prilika kako se ophodimo prema našim najmlađim i prema svojoj budućnosti. Toplije, ljepše, ugodnije škole za djecu su naše ulaganje u bolje sutra i naš napor da tu djecu i njihove roditelje zadržimo u Bosni i Hercegovini.

Ovdje se također radi o pitanju energetske efikasnosti. Utopljavanjem školskih zgrada, koje se ubrajaju među veće potrošače toplotne energije, mi također dajemo direktan doprinos smanjenju emisije štetnih gasova. Svjedoci smo da Sarajevo svake godine u grijnoj sezoni utone u smog o čijim je opasnim dejstvima bespredmetno govoriti. Na svim nivoima vlasti u Sarajevu je teret odgovornosti da u okviru vlastitih mogućnosti daju maksimalan doprinos kako bismo smanjili zagađenje i građanima omogućili čist zrak“, govori Čengić.

Pored Općine Stari Grad u finansiranju projekta u jednakom iznosu treba učestvovati i Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo, o čemu su načelnik Općine i resorni ministar postigli sporazum.