KO SDP BiH Sarajevo

Škola skijanja mogla bi doživjeti debakl zbog loše pripreme Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo

Obzirom da se proteklih dana u Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije BiH Sarajevo javio znatan broj roditelja koji su izrazili duboko nezadovoljstvo vezano za organizaciju škole skijanja za šeste razrede od strane kantonalnog ministarstva, dužni smo javnost upoznati sa nekoliko činjenica vezanih za isti, ali i postaviti nekoliko otvorenih pitanja ministru obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Elviru Kazazoviću.

Iako je od strane ministarstva u najavi projekta naglašeno da će svoj djeci biti osigurana kompletna ski oprema, na samom početku implementacije pokazalo se da to nije tačno i da veliki broj djece i njihovih roditelja mora osigurati značajan dio opreme, uključujući pancerice i kacige.

Najavljena „potpuno besplatna škola skijanja“ od roditelja očekuje da iznajmljuju opremu, kupuju hranu, piće…Također, veliki problem predstavlja činjenica da je u prosjeku jedan nastavnik/instruktor zadužen za 25 do 30 djece, što je samo po sebi nemoguće za izvesti u organizacionom smislu, jer je različit stepen obučenosti djece za skijanje.

Nekoliko vrlo bitnih pitanja je ostalo otvoreno, na koje trenutno roditelji i javnost nemaju odgovor:

– Da li će djeca nadoknađivati nastavu propuštenu zbog škole skijanja i na koji način?
– Kako je najavljena mogućnost da roditelji dan ranije sami iznajme potrebnu opremu, ko i na koji način obezbjeđuje prostor u kojem se oprema odlaže?
– Kako jedan nastavnik može servisirati cijeli razred (oblačenje i učvršćivanje pancerica, namještanja vezova) imajući u vidu da djeca svega nekoliko sati u toku dana borave na skijalištu?
– Obzirom da se korištenje toaleta na Igmanu i Bjelašnici plaća, da li je Ministarstvo predvidjelo i to da plati kao prevoz i ski karte?
– Koja je svrha brošure od 113 stranica koju je ministarstvo štampalo u tiražu od 5.000 primjeraka, a čiji je autor ministar Kazazović, koja će djeci biti podijeljena i iz koje će morati učiti “gradivo” i pjesmice za ocjenu iz tjelesnog?
– U toj brošuri piše da će djeca kao dio obavezne opreme morati imati i svijeću. Da li to znači da će djeca morati sama podmazivati skije?

Obzirom na sve navedeno, što je samo dio ozbiljnih organizacijskih propusta, nažalost, već sada postoji opravdana sumnja da će dobra ideja zbog loše pripreme i organizacije doživjeti debakl.

Javno pozivamo ministra da odmah ukloni navedene nedostatke ili da obustavi školu zbog loše pripreme i organizacije. Ako škola skijanja bude realizovana na ovaj način budžetski novac će se uzalud baciti, roditeljima će se nametnuti novi neplanski trošak, a djeca neće naučiti skijati.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.