SKOK po znanje u Novom Gradu Sarajevo

Forum mladih SDP BiH – općinska organizacija Novi Grad Sarajevo je jučer bila u prilici da učesnici edukacije SKOK – Socijaldemokratski otvoreni kratki kurs razmijene mišljenja, znanja i vještine kako sa predavačima, tako i između sebe, po pitanju same ideje socijaldemokratije.

Glavni cilj je postaviti ‘zdrave’ temelje socijaldemokratije u mladog čovjeka. U suštini širok je spektar individualnih ideoloških ubjeđenja mladih unutar Socijaldemokratske partije BiH, polazeči od krajnje ljevice do jednog vida socijalliberalističkog ubjeđenja, ali najvažnije je da je korijen zajednički, te su se svi složili kako je tolerancija tuđeg mišljenja koje je drugačije nikada i nikako ne smije doći

U Novom Gradu Sarajevo na prvom nivou educiranja mladih članova Socijaldemokratske partije BiH ponovo na jednom mjesto okupili su se mladi ljude željne znanja  o osnovnim principima i vrijednostima socijaldemokratije, koji su uzeli učešće u diskusiji.

Zaključeno je da su mladi spremni postaviti nove ciljeve i preuzeti odgovornost u svojoj lokalnoj sredini, posebno kada se radi o njihovoj budućnosti. Naglašeno je da na putu do ličnog ili kolektivnog uspjeha ne postoji neuspijeh, nego samo zastoji na tom putu. Kao i da cilj mora biti postavljen u skladu sa kompetencijama i mogućnostima kako bi se ostvario, ali da je svaki postignuti cilj samo jedna stepenica, što znači da je potrebno cilj pomjerati svaki put kada ojačamo ili osnažimo.

Učesnici ovog nivoa edukacije imati će priliku da sudjeluju na ostalim nivoima edukacije, kao što su Politička škola i Akademija socijalne demokratije. Oni koji ne budu primljeni na sljedeći novo edukacije nisu doživjeli neuspijeh, nego samo zastoj na tom put.