Saša Magazinović za Oslobođenje

Skenerima i novim tehnologijama protiv brojača na izborima

Centralna izborna komisija BiH usvojila je korigovani zahtjev za dodjelu sredstava iz budžeta za 2022, Instrukcija za budžetske korisnike broj 2, kojim traži deset miliona KM za nabavku opreme potrebne za digitalizaciju izbornog procesa u BiH. Kada je riječ o uvođenju novih tehnologija, ranije se govorilo da se za taj iznos, ako bude odobren, kupe laptopi, čitači biometrijskih podataka, otiska prsta i potrebna telekomunikaciona oprema.

Šef Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović kaže da je za njega uvođenje novih tehnologija jedan od prioriteta u izmjeni izbornog zakonodavstva.

– Značajan broj građana apstinira od izbora, jer smatra da taj glas ne vrijedi, ne zato što je jedan, nego zato što će biti izmijenjen ili poništen ili ukraden. Duboko smo ubijeđeni, a to je i praksa pokazala, da rezultati izbora ne pokazuju volju birača, nego dominantno volju brojača glasova, moćnijih stranaka i njihovih finansijera iz sjene, koji glavninu novca ulažu u kupovinu glasova i krivotvorenje rezultata izbora. Svaka aktivnost koja bi dovela do toga da izbore odlučuju birači, a ne brojači, za nas je prihvatljiva, kaže nam Magazinović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu