Denis Bećirović

Skandalozno glasanje poslanika HDZ-a i SDS-a protiv ukidanja ulica koje nose nazive ustaških zločinaca

Na 30. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, održanoj 24.5.2016. godine, poslanici su u okviru 15. tačke dnevnog reda glasali o Inicijativi poslanika SDP BiH dr. Denisa Bećirovića koja je predviđala da nadležni organi Grada Mostara u najkraćem roku ukinu neprimjerene nazive ulica u Mostaru koje nose imena ustaških zvaničnika fašističke NDH Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića.

Tom prilikom poslanici HDZ-a i SDS-a skandalozno su glasali za afirmiranje, veličanje i opstanak naziva ulica koje nose imena dokazanih ustaških zločinaca koji su direktno odgovorni za masovna stradanja Srba, Jevreja, Roma, kao i velikog broja antifašista Hrvata i Bošnjaka. Jednim od najsramnijih glasanja u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini poslana je još jedna poruka antifašitima Hrvatima, Srbima i Bošnjacima da za njih nema mjesta u Mostaru?

Ipak, uprkos glasovima protiv njenog usvajanja, Inicijativa je dobila većinu glasova u Predstavničkom domu pa će konačna odluka o njenoj sudbini biti donesena u drugom krugu glasanja zakazanom za 14. juni 2016. godine

SDP BiH obavještava cjelokupnu domaću i međunarodnu javnost da je HDZ ovakvim glasanjem pokazao svoje pravo lice. Sada definitivno znamo da je HDZ Dragana Čovića inicijator, autor i najveći branitelj opstanka ulica koje nose imena ustaških zločinaca. Zbog toga, javno pozivamo HDZ BiH da objasni cjelokupnoj javnosti čime su to ustaški ministri i doglavnici zaslužili da table najvažnijih ulica u Mostaru nose njihova imena? Posebno ih pozivamo da objasne kako to da pored tolikih hravatskih antifašista oni afirmiraju najbliže saradnike zločinca Ante Pavelića među kojima ima i onih koje je direktno odlikovao najveći zločinac u historiji čovječanstva – Adolf Hitler.

SDP BiH, kao najstarija politička stranka i najveća multietnička partija u Bosni i Hercegovini, smatra da SDS nakon ovakvog glasanja nema više ni moralno, ni političko, ni ljudsko pravo da bilo šta govore o temi stradanja u Jesenovcu i drugim logorima fašističke NDH. Svojim glasanjem u prilog očuvanja i javnog afirmiranja imena dokazanih ustaških zločinaca na ulicama pojedinih bh. gradova oni su direktno pokazali da ne poštuju žrtve Jasenovca i brojne druge žrtve, kao i da njima ne smeta javno promoviranje ustaške politike i protagonista te politike.

SDP BiH smatra da Grad Mostar ima dovoljno velikana kojima se Hrvati, Bošnjaci, Srbi i svi drugi građani mogu ponositi. Takvi velikani su svojim humanim djelima zadužili i Mostar, i Bosnu i Hercegovinu, i civilizirani svijet i po njima bi se trebale zvati ulice Grada Mostara, a ne po funkcionerima fašističke i marionetske NDH.Također, ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da su građani Mostara u Drugom svjetskom ratu dali ogroman doprinos u antifašističkoj borbi i da je to jedan od gradova koji je dao najveći broj narodnih heroja. Mostar ne treba da ima nazive ulica ustaških funkcionera. Fašistima i zločincima nije mjesto na tablama ulica Mostara. Mostarske ulice trebaju nositi imena ljudi koji trebaju biti pozitivan primjer mladima, a ne po sljedbenicima ustaške ideologije.

SDP BiH smatra da je ovom inicijativom Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebao da svojim jasnim stavom protiv afirmiranja protagonista ustaške politike uputi jasnu poruku da Mostar i Bosna i Hercegovina neće odustati od antifašizma i antifašističkih vrijednosti. Umjesto toga, pojedine političke stranke su pokazale da u BiH još uvijek ima političkih predstavnika koji afirmiraju i veličaju dokazane zločince.

SDP BiH javno poziva građane BiH da nikada ne zaborave da nesreća i zlo u Bosni i Hercegovini imaju svoje faze: počinju afirmiranjem i veličanjem zločinaca, nastavljaju ocrnjivanjem i ogovaranjem, izbjegavanjem, razdvajanjem, diskriminiranjem i na kraju završavaju fizičkim napadima i politikom ubijanja i istrebljenja.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.