Dan nezavisnosti BiH je ustavan praznik

Sjednica Narodne skupštine RS na Dan nezavisnosti BiH je provokacija i antidejtonsko djelovanje

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva rukovodstvo Narodne skupštine Republike Srpske da odgodi sjednicu zakazanu za 1. mart koji se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
Zakazivanje sjednice na državni praznik je politička provokacija i klasično anitdejtonsko djelovanje najvišeg zakonodavnog organa entiteta Republike Srpske i nepoštivanje Ustava BiH od strane njegovog rukovodstva.

S obzirom da se vladajuća elita u entitetu RS zaklinje u poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odgađanje sjednice zakazane za 1. mart prilika je da pokažu svoju dosljednost u takvoj politici.
Podsjećamo čelnike Narodne skupštine RS da je Skupština Republike BiH donijela Zakon o proglašenju 1.marta Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list RBiH”, broj 9/95). Ovim Zakonom je propisano da je 1.mart – Dan nezavisnosti praznik i na taj dan državni organi, preduzeća i druga pravna lica ne rade.

Odredbom Aneksa II.2 (prijelazne odredbe) uz Ustav BiH, propisano je da svi zakoni, propisi i sudski poslovnici koji budu na snazi na teritoriju BiH kad Ustav stupi na snagu, ostaju na snazi u onoj mjeri u kojoj se ne kose s Ustavom, sve dok nadležno vladino tijelo Bosne i Hercegovine ne odredi drugačije.

Kako nakon stupanja na snagu Ustava BiH nikada od strane Parlamentarne skupštine BiH nije donesen Zakon o praznicima, te uzimajući u obzir da je Zakon o proglašenju 1.marta Danom nezavisnosti BiH nastao na međunarodno prihvaćenim činjenicama, koje se tiču fer i ispravno provedenog referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, na kojem su se 29. februara i 1. marta 1992. godine građani BiH većinom izjasnili da su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, jednostavno se može zaključiti kako taj zakon niti po jednoj svojoj odredbi nije suprotan Ustavu BiH, čime ispunjava uvjete kontinuiteta prema citiranoj odredbi Aneksa II.2 Ustava BiH.

Zakon kojim je 1. mart proglašen Danom nezavisnosti BiH i dalje je na snazi, te se kao i svaki drugi zakon mora provoditi i poštivati.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.