Ministar odbrane Zukan Helez

Sjedinjene Američke Države su naš strateški partner, najjači saveznik i iskren prijatelj

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je ugostio zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske poslove Gabriela Escobara i ambasadora SAD-a u BiH Nj.E. Michaela Murphya sa saradnicima.

„Zahvalio sam se gostima na posjeti te naglasio koliko mi u Bosni i Hercegovini cijenimo snažno i kontinuirano prisustvo SAD-a u cijeloj našoj regiji, kao i posvećenost stabilnosti i prosperitetu BiH.

Sjedinjene Američke Države su naš strateški partner, najjači saveznik i iskren prijatelj.

Goste sam upoznao sa težišnim aktivnostima u odbrambenom resoru, imenovanju generalskog kora, zanavljanju vojnog personala, procesu rješavanja viškova neperspektivne pokretne i nepokretne vojne imovine i učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u međunarodnim aktivnostima.

Konstatovano je da je saradnja naše dvije zemlje u oblasti odbrane na zavidnom nivou, te da postoje mogućnosti za njeno daljnje proširenje, kako u oblasti odbrane tako i u sferi zdravstva, privrede i šire.

SAD u velikoj mjeri pomažu jačanje odbrambenih kapaciteta OS BiH. Posebno smo im zahvalni za pomoć u oblasti obuke naših kadrova, u opremanju novim terenskim vozilima i helikopterima, podršku Bataljonskoj grupi lake pješadije, deminerskom bataljonu i Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC).

Gospodin Escobar je iskazao snažnu podršku Bosni i Hercegovini i reformskim procesima, kazavši da razumije složenost političkih okolnosti u BiH, ali da ga raduje činjenica da državne institucije kontinuirano funkcionišu. Naglasio je da su Sjedinjene Američke Države privržene Bosni i Hercegovini kroz razne vidove bilateralno-odbrambene saradnje, te da napredak u oblasti reforme odbrane može služiti kao primjer i svim drugim reformskim procesima. Također je istakao činjenicu da su pripadnici Oružanih snaga BiH i van granica Bosne i Hercegovine izuzetno cijenjeni i poštovani, te da stoje rame uz rame sa kolegama iz zemalja članica NATO-a.

Na kraju sastanka sam se zahvalio gospodinu Escobaru na nemjerljivoj podršci reformskim procesima, te je još jednom naglasio važnost strateškog partnerstva BiH i SAD-a, kao i podršci Bosni i Hercegovini na putu ka euroatlantskim integracijama“, navodi Helez.

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.