Zukan Helez

Sjedinjene Američke Države čvrsto stoje uz BiH i garantiraju mir

Sjedinjene Američke Države čvrsto stoje uz BiH i garantiraju mir, stabilnost, cjelovitost i suverenitet naše zemlje, kazao je za „Avaz“ ministar odbrane i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zukan Helez po povratku iz višednevne posjete SAD.

Svima bolje

Helez je posjetio najvažnije adrese – Bijelu kuću, Stejt department, Vijeće za nacionalnu sigurnost i Pentagon.

– Nema ništa od otcjepljenja RS, jednoglasan je stav svih mojih sagovornika. Niko ne smije narušavati teritorijalni integritet i suverenitet BiH. SAD pomno prate događaje u regionu i BiH i imaju spreman odgovor u slučaju takvih pokušaja. Zato bih predložio svima koji zagovaraju takve gluposti da se vratimo poslu, da zajedno radimo da nam bude svima bolje – i Srbima, i Hrvatima, i Bošnjacima. Da se ne svađamo bez veze, jer sigurno je da će svako ko to želi uraditi naići na žestok odgovor. Tu nema nikakve dileme – kazao nam je Helez.

Paket pomoći

On je ranije istakao da će BiH sigurno postati članica NATO-a te da za taj korak postoji spremnost unutar Alijanse. U međuvremenu, BiH očekuje značajnu pomoć država članica, a na osnovu zaključka sa Samita NATO-a u Madridu, koji je održan u junu prošle godine.

– Taj paket pomoći od 54 miliona eura osigurat će države NATO-a bilateralno. One iz svojih budžeta izdvajaju sredstva do tog iznosa. U tom paketu je devet projekata u segmentu odbrane i tri u oblasti sigurnosti. Između ostalog, radi se o opremi za zaštitu od cyber napada, a ima i neke opreme o kojoj ne mogu govoriti – istakao je Helez.

Uspješna saradnja

Tokom posjete SAD Helez se susreo i s civilnim i vojnim zvaničnicima savezne države Merilend, s kojom naša zemlja već dvije decenije ima uspješnu saradnju u okviru Programa državnog partnerstva (SPP).

Prvi put, kaže naš sagovornik, domaćinima su predočeni i projekti saradnje u različitim oblastima, od zdravstva i transplantacije organa, razmjene studenata, privrede, posebno namjenske industrije, do kulture.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.