Forum mladih SDP Jablanica obilježio Dan mladosti

Sjećanje na mlade žrtve tuzlanske Kapije

Danas 25. maja 2016. godine, Forum mladih SDP Jablanica, u okviru tradicionalne majske manifestacije „Dani SDP BiH“, a u saradnji sa SABNOR-om i Društvom „Josip Broz Tito“ obilježio je Dan mladosti, simbolično sa mjesta gdje je vođena jedna od najhumanijih bitki u Drugom svjetskom ratu.
Od 1956. godine, kada je primajući štafetnu palicu povodom njegovog rođendana, Tito predložio da se umjesto njegovog rođendana otpočne sa proslavljanjem „Dana mladosti“, ovaj datum obilježavaju i danas, kada svakog 25. maja evociraju uspomene na vrijeme sretne i avangardne mladosti.
Niko nije ni slutio da će se desiti rat, ni sve ono što je došlo sa njim. Naime, na Dan mladosti fašizam je pokušao ubiti mladost. Te 1995. godine, 71 mladi život je ugašen a preko 150 njih je tada ranjeno. Žrtve su bili mladi ljudi, koji su se tog kobnog 25. maja zadesili na tuzlanskom šetalištu pod imenom Kapija, da obilježe svoj dan, Dan mladosti.
I dan danas u Tuzli i suza postaje riječ, iako ni suza ne može iskazati bol za mladim nasilno oduzetim životima. Ostaje nam opomena da se nikada ne zaboravi ni nesretno stradala i ubijena mladost, kao ni mladost koja živi danas i ona koja će doći sutra.
Forum mladih SDP Jablanica, spuštanjem karanfila u rijeku Neretvu ne slavi Dan mladosti, već odaje počast svim žrtvama i simbolično se prisjeća dana kada je mladost slavila, jer taj dan nije za slavlje mladih, ovo su vremena za uzbunu, za osvješćivanje i djelovanje mladih ljudi, jer zaslužujemo bolje, da se obrazujemo, da radimo, da smo sigurni, da i mi jednog dana našoj djeci imamo šta ispričati o našoj mladosti.
Ovom poruka je zalog sretnije budućnosti u vremenu koje je pred nama.
Spuštanjem cvijeća niz rijeku i minutom šutnje ili na neki drugi način odali smo počast svim žrtvama koje su dale život za naše bolje sutra.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.