Aner Žuljević

Situacija u Mostaru odavno je bankrotirala u političkom smislu

Situacija u Mostaru odavno je bankrotirala u političkom smislu, a sada počinje da dramatično pravi štetu u ekonomskom smislu, upozorava u razgovoru za Vijesti.ba. zastupnik SDP-a u Skupštini HNK i delegat u Domu naroda FBiH Aner Žuljević.

Stoga je SDP BiH za kraj mjeseca najavio službene pregovore sa SDA-om i HDZ-om BiH na kojima se treba postići dogovor u vezi s izborima u Mostaru. U razgovore će, kako Žuljević pojašnjava, biti uključeni i DF, Naša stranka, te ostali politički subjekti koji su do sada bili učesnici u predlaganju različitih rješenja.

“Očigledno je da SAD i HDZ nisu u posljednje vrijeme komunicirali zbog raznih problema u koaliciji koju imaju na svim nivoima. Mi smo iskoristili priliku da im kažemo da vrijeme curi, da je ostalo malo vremena da se pokuša naći rješenje za Mostar. Princip je da Mostarci treba da odrede kako će živjeti i organizovati svoj život u ovom gradu. Bilo bi dobro da oni na lokalnom nivou ne trpe posljednice koalicionih odnosa i da se otvori dijalog koji će obuhvatiti sve političke subijkte u gradu Mostaru koji su do sada bili učesnici u predlaganju različitih rješenja”, naglašava Žuljević.

On podsjeća da su svi dosadašnji razgovori uglavnom doživjeli fijasko, te da su svi prijedlozi bili odbijeni od neke strane.

“SDP smatra da je potrebno otvoriti razgovore i da se svi prijedlozi pono stave na sto, te da se pokuša naći kompromis između njih, a koji će biti u interesu održavanja izbora u Mostaru”, ističe on.

Govoreći o očekivanjima od potencijalnih pregovora, Žuljević kaže da ne postoji ništa što bi se u Mostaru moglo pretpostaviti kao potencijalni rezultat.

“Nažalost, istorija svih pregovora bila je fijasko i ne želim da procjenjujem. Mislim da treba još jednom sjesti za sto. Nakon toga, više niko ne bi imao pravo da kaže bilo šta za eventualnu medijaciju međunarodne zajednice i eventualno proglašenje rješenja od strane visokog predstavnika”, konstatovao je on.

Dakle, pokretanje nove runde pregovora posljednja je šansa pred ono što SDP očekuje.

“A to je da OHR konačno okonča trakavicu sa vlastitim prijedlogom čije je pojedine odredbe Ustavni sud stavio van snage. OHR nema više pravo da drži ovakav status u Mostaru, koji ne donosi ništa dobro ni politici, a ni građanima. Ukoliko ne postoji mogućnost dogovora domaćih političara, očekujemo da OHR sa svoje strane izađe i riješi ovo pitanje na zadovoljavajući način koji će omogućiti da nakon deset godina imamo ponovo izbore”, mišljenja je Žuljević.

Za stranku čiji je član prihvatljiva su rješenja koja vode ka jedinstvenom gradu Mostaru, bez bilo kakvih etničkih izbornih jedinica i podjela.

“Prihvatljivo nam je sve što će biti na tragu reformi međunarodne zajednice, koje su ovaj grad integrisali u određenim fazama, te ono što će omogućiti da se taj proces nastavi dalje. Takođe, potrebno je implementirati ono što se tiče Izbornog zakona u smislu vrijednosti glasa. Tu postoje različite varijacije. SDP-u nije bio problem prihvatanje ovih projedloga, nego je problem u SDA i HDZ, koji su uvijek tražili maksimalističke ciljeve sa svojih strana i to je isključivo vezano za njihove političke elite i upravljanje novcem od rente. Dakle, nikada nije problem u nekim političkim rješenjima, nego u organizaciji Grada koja je uvezana sa Izbornim zakonom. Mi očekujemo da se odvoji ono što je pitanje Izbornog zakona u odnosu na ono što je problematika Statuta i organizacije Grada”, naglašava Žuljević.

SDP, kako naglašava, nema ništa protiv toga da se uradi revalorizacija izbornih jedinica, samo ne prihvata povratak na opštine, jer to smatra raspianjem novca, kojeg ionako u Mostaru nema dovoljno. Prihvatljiv je i direktni izbor gradonačelnika.

“Takođe, mnogo stvari se praktično predstavlja kao strah jednog od onoga drugog u smislu majorizacije. Želimo da vidimo šta je to što bi eventualno moglo izbalansirati te strahove, a da ne bude neracionalno trošenje javnog novca, pa da uvodimo 15 savjetnika, pomoćnika, pet dogradonačelnika i slično. Dakle, da vidimo postoji li prelazno rješenje koje bi ispuhalo frustraciju straha koja postoji, a da dobijemo izbore”, navodi Žuljević.

Mostar u postojećoj situaciji, upozorava, postaje posebno ekonomsko pitanje koje traži hitno rješenje kako bi se formiralo Gradsko vijeće i mogao funkcionisati kao sve druge lokalne zajednice.

“Mi pokušavamo otvoriti razgovor, a šta će od toga biti, niko ne zna. Nadamo se da će se pojaviti rješenje. Ukoliko ga ne bude, odnosno ukoliko bismo ponovo imali neuspjele pregovore, smatram međunarodna zajednica prije rokova za raspisivanje izbora mora okončati ovu agoniju. Postoji rješenje koje je, prema mom mišpljenju, mnogo manje štetno od sadašnjeg stanja – neka se izbori u Mostaru održe po starom modelu sa mandatom od dvije godine. I to je jedno od rješenja, bez obzira na to što će mnogi polemisati je li ustavno ili ne. Ni opšti izbori u BiH nisu ustavni ako imamo u vidu da nisu ispoštovane mnoge presude Evropskog suda za ljudska prava. Izbori na dvije godine vratiće demokratski legitimitet vlasti u Mostaru, jer ovo što sada imamo, netransparentno je trošenje novca od 50 miliona KM i teško je to kontrolisati”, zaključuje Žuljević u razgovoru za Vijesti.ba.