Segmedina Srna-Bajramović

Sistem socijalne zaštite u KS zastario, ne prati potrebe građana

Skupština je usvojila Izvještaj o poslovanju Kantonalne javne ustanove Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba za 2020. godinu, zatim sa 29 glasova za usvojen je i Izvještaj o poslovanju Javne ustanove Kantonalni centar za socijalni rad za 2020. godinu.

Zastupnica Segmedina Srna-Bajramović istakla je da se izvještaji socijalnih ustanova u KS svake godine samo ponavljaju, a navela je kako je sistem socijalne zaštite u KS zastario, davno prevaziđen i ne prati promjene u društvu niti potrebe građana, te da ne doživljava reforme koje se događaju svuda.

– Sistem socijalne zaštite sveo na institucionalizaciju korisnika i materijalna davanja koja nisu primjerena zadovoljavanju minimuma potreba pojedinaca i porodica. Ništa se ne čini da korisnici izlaze iz uloge korisnika i prelaze u ulogu participanta u društvu ali i sistemu socijalne zaštite – navela je Srna-Bajramović.