Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH

Širok front otpora vladajućim etno-nacionalistima je neminovan

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić komentirao je sve češće informacije o tome da opozicija na nivou Bosne i Hercegovine počinje razgovarati oko nekih zajedničkih programskiuh cijeva.

„Rekao bih ništa novo i ništa neočekivano kad su u pitanju vladajući etno-nacionalisti u Bosni i Hercegovini.

Koliko su Bakir i Milorad nervozni i koliko im je stalo da sačuvaju vlast i zaštite sebe i svoje najbliže saradnike od odgovornosti za kriminal najbolje se vidi po tome da su već krenuli u kampanju kroz maksimalnu radikalizaciju.

Jedan priča o otcjepljenju, svjestan da to nije moguće, drugi udara u ratne bubnjeve i priziva rat. Na taj način oni u stvari ne vode kampanju za sebe, nego jedan za drugoga. Za to vrijeme njihov treći partner mudro šuti svjestan da su njihovi fingirani sukobi i radikalizacija birača najbolja kampanja za njegovu mantru o ugroženosti.

Ono što je novo na političkoj sceni je činjenica da se otvara mogućnost razgovora opozicionih političkih partija u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ako smo spremni razgovarati, onda je sasvim moguće i doći do dogovora.

Mi smo spremni primjeniti iskustvo “Trojke” gdje smo se usprkos ideološkim razlikama okupili oko konkretnog programa. Već tada smo najavili da ćemo tražiti partnere koji su se spremni pridružiti kako bi napravili širok front otpora vladajućim etno-nacionalistima i ponuditi jasnu alternativu.

Naravno da je jasno kako će i u tom savezu biti ideološki različitih partija. Međutim, ako se možemo dogovoriti oko načina na koji ćemo jačati institucije sistema, vladavinu prava, borbu protiv korupcije i kriminala, ekonomiju, poboljšati zdravstvo i obrazovani sistem, onda je sasvim jasno da je to za početak sasvim dovoljno i da bi to moglo vratiti nadu građanima u Bosni i Hercegovini da je moguć bolji život.

Jasno je da ove promjene nisu moguće prije izbora. Do tada umjesto sluđivanja javnosti novim virtualnim ratovima između koalicijskih partnera koji uredno sjede u Vijeću ministra, a sada su napravili i koaliciju u Srebrenici, pozivam ih da se okrenu životnim problemima građana.

Potpuno je jasno da su se oni otcijepili od naroda i da već odavno nemaju veze sa realnošću. Krajnje je vrijeme da umjesto fiktivnih svađa pokušaju osigurati vakcine za građane u Bosni i Hercegovini.

Cijepljenje je nužno da bi se narod spasio, a otcjepljenje fiktivna priča od koje nema koristi, kao ni od besmislenog pričanja o predvođenju naroda u rat. Dok se oni beskorisno prepucavaju broj umrlih od zaraze korona virusom u Bosni i Hercegovini se primiče cifri od 9.000.

Mi, u SDP-u, zajedno sa partnerima iz Trojke tražit ćemo saveznike u drugim političkim partijama koje su spremne da objavimo rat korupciji i kriminalu, siromaštvu, nezaposlenosti. Naravno da u tom ratu gube SNSD, SDA i HDZ, a pobjeđuje država Bosna i Hercegovina i svi njeni građani“, rekao je Nikšić.