Saša Magazinović

SIPA nije razoružala Četnički ravnogorski pokret u BiH

Aktivna islamska organizacija (AIO) koja je duži vremenski period označena kao prijetnja po sigurnost BiH prekinula je rad i djelovanje u BiH, potvrđeno je iz Vijeća ministara BiH. Međutim, Četnički ravnogorski pokret (ČRP) i dalje djeluje na području BiH, a Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nije u proteklom periodu poduzimala mjere i radnje u vezi s razoružavanjem ovog pokreta.
Vlasti su ranije upozoravale na opasnost ovih organizacija za koje su navodili da šire nacionalnu mržnju te da posjeduju ilegalno oružje i minsko-eksplozivna sredstva.

U Strategiji BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2006.-2009. godine navodi se kako Četnički ravnogorski pokret i Aktivna islamska organizacija predstavljaju sigurnosnu prijetnju BiH.

Aktivna islamska organizacija u međuvremenu je ugašena, čime se može opravdati njeno isključivanje iz Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma 2015.-2020. godine. Na drugoj strani, stanovnici BiH svjedoci su postojanja Četničkog ravnogorskog pokreta koji je također isključen iz najnovije strategije Vijeća ministara BiH.

Ovo je bio razlog zbog kojeg je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović tražio od Vijeća ministara BiH da mu dostavi odgovor ko je razoružao Četnički ravnogorski pokret i da li je Aktivna islamska organizacija prekinula rad.

U odgovoru stoji da Ministarstvo sigurnosti BiH, odnosno Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), u skladu sa svojim nadležnostima, redovno prikuplja saznanja i informacije o sigurnosno interesantnim događajima i pojavama, odnosno pojedincima i grupama koji u svom djelovanju ispoljavaju nasilni ekstremizam.

Dalje se dodaje da ovakav vid ekstremizma može imati negativan utjecaj na sigurnosno stanje u BiH te da se svi prikupljeni dokazi i informacije dostavljaju Tužilaštvu BiH na ocjenu i utvrđivanje postojanja krivičnog djela i eventualno dalje postupanje te u skladu sa zakonom poduzimanje istražnih mjera i radnji.

“SIPA nije u proteklom periodu poduzimala mjere i radnje u vezi s razoružavanjem Četničkog ravnogorskog pokreta. Prema raspoloživim operativnim saznanjima SIPA-e, udruženje građana Aktivna islamska organizacija nije aktivno i prekinulo je rad i djelovanje u BiH”, piše u odgovoru Vijeća ministara BiH.

Ističu da je u skladu s utvrđenom metodologijom izrade Strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2015.-2019. godine, dio dokumenta koji se odnosi na procjenu stanja sigurnosti po pitanju prevencije i borbe protiv terorizma, a koji sadrži detaljne informacije o aktivnostima terorističkih i drugih grupa koje mogu predstavljati opasnost za sigurnost BiH, označen oznakom tajnosti i nije javno dostupan.

“Ovu sigurnosnu procjenu je sačinila Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, uz pomoć i sugestiju drugih relevantnih agencija u BiH. Procjena stanja sigurnosti se nalazi u Sektoru za zaštitu tajnih podataka Ministarstva sigurnosti BiH”, navodi se u odgovoru.

Na kraju zaključuju da su predstavnici radne grupe koji su radili na izradi strategije uvažili najbolje evropske i međunarodne prakse koje se odnose na sva policijska pitanja.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.