Saša Magazinović

SIPA nije razoružala Četnički ravnogorski pokret u BiH

Aktivna islamska organizacija (AIO) koja je duži vremenski period označena kao prijetnja po sigurnost BiH prekinula je rad i djelovanje u BiH, potvrđeno je iz Vijeća ministara BiH. Međutim, Četnički ravnogorski pokret (ČRP) i dalje djeluje na području BiH, a Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nije u proteklom periodu poduzimala mjere i radnje u vezi s razoružavanjem ovog pokreta.
Vlasti su ranije upozoravale na opasnost ovih organizacija za koje su navodili da šire nacionalnu mržnju te da posjeduju ilegalno oružje i minsko-eksplozivna sredstva.

U Strategiji BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2006.-2009. godine navodi se kako Četnički ravnogorski pokret i Aktivna islamska organizacija predstavljaju sigurnosnu prijetnju BiH.

Aktivna islamska organizacija u međuvremenu je ugašena, čime se može opravdati njeno isključivanje iz Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma 2015.-2020. godine. Na drugoj strani, stanovnici BiH svjedoci su postojanja Četničkog ravnogorskog pokreta koji je također isključen iz najnovije strategije Vijeća ministara BiH.

Ovo je bio razlog zbog kojeg je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović tražio od Vijeća ministara BiH da mu dostavi odgovor ko je razoružao Četnički ravnogorski pokret i da li je Aktivna islamska organizacija prekinula rad.

U odgovoru stoji da Ministarstvo sigurnosti BiH, odnosno Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), u skladu sa svojim nadležnostima, redovno prikuplja saznanja i informacije o sigurnosno interesantnim događajima i pojavama, odnosno pojedincima i grupama koji u svom djelovanju ispoljavaju nasilni ekstremizam.

Dalje se dodaje da ovakav vid ekstremizma može imati negativan utjecaj na sigurnosno stanje u BiH te da se svi prikupljeni dokazi i informacije dostavljaju Tužilaštvu BiH na ocjenu i utvrđivanje postojanja krivičnog djela i eventualno dalje postupanje te u skladu sa zakonom poduzimanje istražnih mjera i radnji.

“SIPA nije u proteklom periodu poduzimala mjere i radnje u vezi s razoružavanjem Četničkog ravnogorskog pokreta. Prema raspoloživim operativnim saznanjima SIPA-e, udruženje građana Aktivna islamska organizacija nije aktivno i prekinulo je rad i djelovanje u BiH”, piše u odgovoru Vijeća ministara BiH.

Ističu da je u skladu s utvrđenom metodologijom izrade Strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2015.-2019. godine, dio dokumenta koji se odnosi na procjenu stanja sigurnosti po pitanju prevencije i borbe protiv terorizma, a koji sadrži detaljne informacije o aktivnostima terorističkih i drugih grupa koje mogu predstavljati opasnost za sigurnost BiH, označen oznakom tajnosti i nije javno dostupan.

“Ovu sigurnosnu procjenu je sačinila Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, uz pomoć i sugestiju drugih relevantnih agencija u BiH. Procjena stanja sigurnosti se nalazi u Sektoru za zaštitu tajnih podataka Ministarstva sigurnosti BiH”, navodi se u odgovoru.

Na kraju zaključuju da su predstavnici radne grupe koji su radili na izradi strategije uvažili najbolje evropske i međunarodne prakse koje se odnose na sva policijska pitanja.