Sindikat protiv novog zakona o PIO-u: Vlada vara javnost, kaznit će radnike realnog sektora

 Istakao je kako će se ovim novim zakonom zadržati penzije od 326 KM, koje, kako kaže, ima skoro 60 posto penzionera, a osobe koje rade u realnom sektoru neće imati penziju veću od 414 KM, jer prema računici s efektivnim radom od 40 godina i minimalnim uplatama staža mogu ostvariti penziju od 300 i nešto KM, a vlasti će na to dodati razliku do 414 KM.

“U 2015. godini ukinute su prijevremene penzije. Nema radnika koji rade na visokim pećima da mogu raditi do 65. godine ili radnika na kasi da radi punih 40 godina. Oni moraju otići u prijevremenu penziju. Dok rade imaju male plate, ne mogu ranije otići u penziju jer ih kažnjavaju smanjenjem, a i kada odu, opet će imati malu penziju od koje neće moći živjeti”, kazao je.

S druge strane, stimuliraju duži rad (poslije 65. godine) sa dva posto na penziju po godini, što govori da zakon donose onima kojima to i odgovara, odnosno koji su godinama u vlasti, na pozicijama i mogu raditi duže od radnog vijeka, jer to nisu fizički zahtjevne pozicije.

“Rekli su nam da se naši amandmani poklapaju sa SDP-ovim i da smo njihovi ljudi, što je van pameti. Mi te amandmane imamo od prednacrta. Ukoliko usvoje ovakav zakon bez usvojenih amandmana, organizovat ćemo masovne proteste i tražiti smjenu kompletne Vlade FBiH, jer se ovaj zakon ne tiče sadašnjih penzionera, već svih sadašnjih radnika i budućih penzionera i njihovih porodica te njihovih života i stomaka”, poručio je Bajramović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.