Zukan Helez

Sigurno ulazimo u NATO

Helez je u intervjuu za “Oslobođenje” kazao kako u NATO-u postoji čvrsta odluka da BiH treba postati članicom.

“Ljudi iz NATO-a su voljni pomoći da se BiH što prije primi u Alijansu. Neće se puno pitati ovi političari koji vuku na stranu, koji imaju negativnu retoriku. Oni mogu samo pričati, a mi radimo svoj posao i BiH će biti članica NATO-a”, kazao je Helez.

Dodik najglasniji protivnik

Dodao je kako je nova vlast u BiH spremna jačati obrambeni sektor, a kao dokaz ponudio je činjenicu da je za to po prvi put nakon niza godina u proračunu za 2023. predviđeno povećanje izdvajanja za vojsku u iznosu od oko 45 milijuna eura.

Povećanju izdvajanja za obranu do sada su se oštro protivili političari iz Republike Srpske, a predsjednik tog entiteta Milorad Dodik najglasniji je protivnik svakog približavanja BiH članstvu u NATO-u.

BiH je trenutačno u statusu države kojoj je odobren Akcijski plan za članstvo u Alijansi, no osim obveze podnošenja godišnjih planova reformi i njihove provedbe nije postavljen nikakav vremenski okvir u kojemu bi to dovelo do punopravnog članstva.

Protivljenje Rusije

Dodik insistira na tome da BiH mora ostati vojno neutralna, a eventualno članstvo u NATO-u prihvatljivo mu je jedino ukoliko bi se na to odlučila i Srbija.

Mogućem članstvu BiH u NATO-u od početka agresije na Ukrajinu otvoreno se počela protiviti i Rusija, čiji je veleposlanik u Sarajevu Igor Kalabuhov ranije zaprijetio kako bi u tom slučaju Moskva posegnula za odgovarajućim protumjerama.

Komentirajući ranije ove sedmice novu vanjskopolitičku strategiju Rusije, koju je Vladimir Putin odobrio potkraj marta, Kalabuhov je kazao kako Moskva i dalje smatra BiH “prijateljskom zemljom”, uz poziv na jačanje veza i odnosa između dvije države.

No istodobno je istaknuo kako Moskva ima pravo poduzimati “kako simetrične, tako i asimetrične mjere kao odgovor na neprijateljske akcije protiv Rusije”.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.