Nermin Nikšić

Siguran sam da će BH blok steći povjerenje birača

Preporuke koje je Evropska komisija dala Bosni i Hercegovini da ispuni je „korpa“ na jedan elegantan način, smatra predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

On je u Dnevniku D Federalne televizije u četvrtak navečer rekao da je posve jasno da aktualne vlasti te preporuke ne mogu ispuniti, prenosi agencija Patria.

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn predstavio je u srijedu novi izvještaj o zemljama koje žele postati članicama Evropske uniji uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Hahn je istakao da BiH mora provesti reforme želi li postati članicom Evropske unije, ističući da se te reforme prije svega odnose na vladavinu prva koja je u BiH na dosta niskim granama.

„Kao da su se utrkivali da daju one uslove koji će omogućiti ovima koji su sada u poziciji da blokiraju put BiH prema EU“, rekao je Nikšić.

Dodao je da ukoliko su Evropska komisija i Evropska unija željele prihvatiti Bosnu i Hercegovinu kao ozbiljnog partnera, jedini način je bio da zemlji daju kandidatski status, a onda da se proberu poglavlja koja će se ispunjavati na tom EU putu Bosne i Hercegovine, poput borbe protiv korupcije.

„Bosna i Hercegovina i njeni građani ostaju taoci parlamentarnih većina“, rekao je lider SDP-a.

Poručio je da će SDP podržati sve što je u interesu države, ali je, rekao je, pitanje kako će se prema tome odnositi oni za koje je jasno da to ne prihvataju.
„Mislim da građanima treba početi govoriti istinu, da im se ne prodaju šarene laže“, rekao je Nikšić.

Dodatno objašnjavajući reforme koje su postavljene pred BiH, poput izmjena Izbornog zakona, predsjednik SDP-a je rekao da izmjene tog zakona nisu upitne, ali je problem ono što HDZ traži da se ugradi u te izmjene, koje u principu, rekao je Nikšić, znače uvođenje novih diskriminacija „koje SDP ne može podržati.“

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić rekao je da postoje još neke političke partije, kao i nezavisni načelnici i gradonačelnici u BiH koji su zainteresirani da se priključe BH bloku, kojeg za sada čine SDP i Naša stranka, te da će taj projekt biti testiran već na narednim lokalnim izborima, a nakon toga će se pripremati i za Opće izbore.

„Siguran sam da će BH blok, pokazujući principijelnost, steći povjerenje birača i pokazi da jesmo alternativa nacionalnoj vlasti“, rekao je Nikšić u Dnevniku D Federalne televizije u četvrtak.

Na pitanje da li je BH Blok alternativa vlasti samo sa bošnjačke strane, Nikšić je rekao da se BH bloku ne mogu imputirati takve stvari.

„Od 59 izabranih zastupnika SDP ima 35 zastupnika bošnjačke i 24 zastupnika nebošnjačke nacionalnosti“, rekao je Nikšić, prenosi agencija Patria. Dodao je da će takva principijelnost BH bloka stvoriti pretpostavke da se i na područjima gdje dominiraju SNSD i HDZ otvori alternativa za druge stranke i drugačije politike.

„Mi smo prije četiri-pet dan u SDP primili 78 članova iz Laktaša i Banja Luke“, rekao je Nikšić, dodajući da u narednih mjesec ili dva očekuju novih stotinjak članova.

„Iz područja zapadne Hercegovine imamo zastupnika u Federalnom parlamentu. Dakle, čut će se glas tih ljudi i kroz SDP, a ne samo kroz HDZ“, rekao je Nikšić, najavljujući pojačane aktivnosti na području Republike Srpske i zapadne Hercegovine.

Predsjednik SDP-a je rekao da SDP ostaje demokratska stranaka, u kojoj će o ključnim potezima stranke odlučivati svi njeni organi, kao što je to bilo i do sada.
Nikšić je nedavno dobio drugi mandat na čelu SDP-a, dok će se 22. juna održati Kongres stranke na kojem će biti izabrani i osali organi partije.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.