Senaid Begić: Federalni “Korona-zakon” će penzionere oštetiti za blizu 100 miliona maraka

Prije tri dana,tačnije u utorak navečer Vlada Federacije je utvrdila “Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica” ili u javnosti poznati “Korona-zakon”. Kako stvari trenutno stoje, očigledno će penzioneri biti prvi preko čijeg džepa će Federacija BiH ublažavati negativne ekonomske posljedice izazvane “pandemijom COVID-19. Cijena, uzmemo li u obzir da je usklađivanje po članu 79. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju F BiH  u 2019. godini iznosilo oko 90 miliona KM na godišnjem nivou, ove godine bi po mišljenju ekonomista, mogla biti i do 100 miliona KM.

Odgovore na ovu dilemu vrlo lako sa svojim podacima može dati Porezna uprava F BiH ili Ministarstvo finansija. Ustvari, to je ovih dana trebao i da bude osnovni posao Vlade Federacije jer je po Zakonu o PIO/MIO do 15.aprila već trebala uskladiti penzije,kao i invalidnine i druga socijalna davanja i plaće i to u visini od najmanje 3% osim za najviše penzije. Umjesto toga,premijer Novalić i njegova vlada su u predloženom “Korona zakonu” u stavu 2, Člana 11 u kojem se definiše “održavanje stabilnosti pojedinih isplata”, sa jasnom namjerom predložili da se u 2020 godini obaveza usklađivanja penzija, invalidnina, drugih socijalnih davanja i plaća, uopšte ne vrši!

Ovakav prijedlog je protuzakonit i u direktnoj je suprotnosti sa članom 79.Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.
S tim u vezi, Klub zastupnika SDP BIH u Parlamentu Federacije BiH je, između ostalih amandmana predložio i amandman na član 11.”Corona-zakona”,kojim se Vlada F BIH spriječava u pokušaju donošenja zakona koji bi penzionere,kao najranjiviju kategoriju društva,samo u 2020 godini oštetio za oko 100 miliona konvertibilnih maraka. Jedina brana da se to ne desi,ostali su zastupnici i delegati PD Parlamenta F BiH i Doma naroda, koji će u slijedećih nekoliko dana imati sjednice na kojima će se izjasniti o predloženom Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica (Korona-zakonu).

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu