Skupština KS treba da zasjeda stalno po svim pitanjima

Sejo Bukva, na zahtjev SDP-a, sazvao sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo umjesto Ane Babić

Nakon što se predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić oglušila na zahtjev za sazivanje sjednice kantonalnog organa zakonodavne vlast zamjenik predsjedavajuće Sejo Bukva na zahtjev SDP-a sazvao je sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo.

Opozicija u Kantonu Sarajevo ranije tražila skupštinske većine da zakaže sjednicu na kojoj će se zastupnici izjasniti o finansijskim izvještajima javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo.

U zahtjevu koji potpisuju SDP-ovi zastupnici Segmedina Srna-Bajramović i Slaviša Šućur navodi se da su primorani obratiti se Bukvi s obzirom na to da se predsjedavajuća Ana Babić u potpunosti oglušila na zahtjeve za održavanje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo.

“Zajednički smo više puta svjedočili sjednicama kolegija na kojim se različitim poslovničkim manipulacijama od SDA svjesno pokušavalo opstruisati razmatranje važnih izvještaja od interesa za građane Kantona Sarajevo, što nas je dovelo u situaciju da zakonodavni organ ne zasjeda već više od tri mjeseca. Mi smo kao opozicija od samog početka imali vrlo jasan stav, a to je da Skupština KS treba da zasjeda stalno po svim pitanjima koja su pristigla iz vlade, bez bilo koje vrste selekcije tačaka po pitanju političke (ne)prihvatljivosti kakvu SDA promoviše mjesecima”, piše u zahtjevu.

Dalje dodaju kako su svjesni činjenice da aktuelna koalicija koju predvodi SDA ima predizbornu potrebu da sakrije informacije kojim će se potpuno javno demaskirati neuspjeh od navodnih reformi u zdravstvu, obrazovanju, socijali, komunalnoj privredi i svim drugim djelatnostima koje građani svakodnevno osjećaju.

“S obzirom na to da su zastupnici i dalje u mandatu te da su za isti vrlo uredno i pristojno plaćeni, smatramo neprihvatljivim da se ovakva situacija nastavi i dalje. Isključenje javnosti je politički neodgovorno i nemoralno te stoga mora biti i zaustavljeno. Uzimajući u obzir sve prethodno navedeno, tražimo od vas da u skladu s poslovnikom izvršite zakazivanje sjednice u skladu s dnevnim redom planiranim za sjednicu koja se trebala održati još 25. jula 2018. godine”, zaključuje se u zahtjevu.

Klix.ba