Gostovanje u emisiji Novi dan N1

Segmedina Srna-Bajramović: Sankcionisat ćemo svako nezakonito postupanje policije

Skupština Kantona Sarajevo je u ponedjeljak usvojila inicijativa za formiranje skupštinske istražne komisije koja će hitno ispitati propuste u radu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) i Tužilaštva KS u slučaju ubistva Dženana Memića.

Incijator ove incijative bila je Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica SDP-a BiH u Skuštini KS, koja je o ovoj temi govorila u Novom danu.

Podsjećamo, Dženan Memić je pod nerazjašnjenim okolnostima stradao 8. februara dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži. Sedam dana poslije preminuo je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a njegova porodica još uvijek traga za istinom.

Srna-Bajramović je navela da je razlog ove incijative bio da se slučaj ubistva Dženana Memića istjera na čistac. Također, incijativa je nastala kao rezultat “smušenosti” u sistemu za koji je u okviru svojih nadležnosti odgovorna i Skupština u smislu utvrđivanja propusta i odgovornosti.

“Inicijativa je usvojena jednoglasno sa 23 glasa ‘za’. Raduje me da je veliki broj građana podržao incijativu. U Skupštinu je došla peticija sa više od 17.000 potpisa građana. Obaveza svih nas je da ovo izvedemo na čistac kako se više nikada slične stvari ne bi ponovile. Zastupnici Skupštine KS će biti u mogućnosti da sankcionišu eventualne propuste i nezakonitosti u postupanju policije u ovakvim ili sličnim slučajevima”, rekla je gošća Novog dana.

Ova incijativa je obaveza svih nas prema porodici ubijenog Memića, ali i prema svim građanima KS koji imaju svako pravo da žive sigurno i da budu zaštićeni od kriminalaca, istakla je Srna-Bajramović.

“Važno je da se cijela Skuština KS uključi u ovaj slučaj. U protivnom rizikujemo da amnestiramo nezakonito postupanje pojedinaca u institucijama vlasti i praktično postanemo saučesnici u kreiranju društva nekažnjivosti i neodgovornosti”, tvrdi zastupnica.

Izvor: N1

Posljednje ankete pokazuju da građani Kantona Sarajevo na prvo mjesto prvi put u posljednjih 10 godina stavljaju sigurnost, čak i ispred problema nezaposlenosti. To dovoljno govori koliko je alarmantan problem sigurnosti.

“Sigurnost je nadstranačka tema u kojoj niko od nas nema pravo za komformizam i neaktivnosti. Komisija za sigurnost ima sada ovlaštenje Skuštine da postupa onako kako Zakon nalaže i da formira tu posebnu istražnu komisiju koja će biti sačinjena od eksperata i nezavisnih stručnjaka u ovoj oblasti. Komisija bi trebala biti formirana u narednih 7-10 dana”, rekla je zastupnica i zaključila da je”eksterna civilna kontrola standar u civilizacijskom poretku”.

Gošća Novog dana osvrnula se na jučerašnju odluku BHRT da od 30. juna privremeno prekine produkciju i emitovanje programa.

“Svjedoci smo da se politika pogirava sa javnim servisom u smislu naplate takse. Politika nastoji ostvarit uređivački uticaj. Priznajem, poslije sve borbe Uprave BHRT nisam očekivala da će doći do ovoga. Osnovni razlozi za ovakvu odluku jesu veliki dugovi entitetskih televizija, ali prekid emitiranja programa državne televizije odrazit će se na funkcionisanje i FTV-a i RTRS-a. Ključni razlog teške situacije u BHRT-u je što su zakazale institucije države jer nisu riješile način naplate takse”.

Srna-Bajramović je ocijenila da eventualno gašenje države televizije ide na ruku onima koji ruše državu.

“Bojim se da ovo vodi u pokretanje nacionalnih televizija”.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.