Srna-Bajramović: Pitanje instrukcije oko izbora jezika nije pitanje nastave, učitelja, niti djece, nego isključivo pitanje loših namjera pogrešno vođene politike

Na samom početku, kao roditelj moram istaći da je i ministar Kavazović bio svjestan da će situacija sa instrukcijom završiti na ovaj način, jer je to u javnosti bilo više nego evidentno. Međutim, namjera je i bila da se politikom administrativne sile neozbiljno prelome ozbiljne stvari preko koljena, što nas je i dovelo da je veliki broj roditelja s pravom odgovorio zaokruživanjem sve tri ponuđene opcije. Da se samo malo osluškivalo šta govore roditelji i struka, a ne forsirala politička isključivost, mi danas ne bismo imali ovaj problem.

Na žalost, još jednom naglašavam da se ovdje ne radi o namjeri poboljšanja obrazovnog procesa, niti je u pozadini interes djece, nego isključivo promocija pogrešnih političkih ambicija kroz obrazovni sistem KS. Instrukcija nije dobra jer vodi nacionalnom odvajanju djece u osnovnim školama, a znači i pristajanje na ustaljenu praksu segregacije učenika po nacionalnoj osnovi širom BiH.

Insistiranje na promjeni naziva jezika i književnosti kao nastavnog predmeta u nastavnim planovima i programima je u ovom vremenu bilo apsolutno nepotrebno. Stoga smatram da je izuzetno važno ovu trakavicu presjeći stavljanjem instrukcije van snage i izdati uvjerenje po ranijem modelu. U narednom periodu trebamo povesti javnu stručnu raspravu, kako bi u dijalogu sa roditeljima, struka i nauka dala svoj stav koji će, prije svega, biti u interesu djece s ciljem promocije društva zajedničkih vrijednosti i razvoju savremenog obrazovnog sistema.

 

Oslobođenje

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.