Sedina Halebić: U SDP BiH mladi i žene imaju velike mogućnosti za političko djelovanje

Sedina Halebić, ima 32 godine, diplomirana pravnica sa položenim pravosudnim ispitom. Pored SDP-a čiji je član od 2002.godine, angažovana je u Udruženju mladih Gazela Lug Jablanica, također je potpredsjednica Mjesne zajednice Lug.

Kakve mogućnosti u političkom svijetu imaju mlade žene?

U Socijaldemokratskoj partiji BiH mladi i žene imaju velike mogućnosti za političko djelovanje kroz ostvarivanje programskih ciljeva, a u konačnici uvažavanje i slobodu da djeluju i realizuju svoje ideje i stavove. U navedenom leži razlog mog kandidovanja za lokalne izbore, jer smatram da i mladi i žene imaju jednake mogućnosti da budu birani i da biraju, a prije svega da se njihov glas čuje. Mislim da je do nas samih koliko ćemo pružene šanse iskoristiti, koliko smo sposobni i odlučni da u politici uspijemo, a vjerujem da nove mlade snage mogu mnogo učiniti. Svakim novim izborom mlade osobe, daje se podsticaj za dodatno uključivanje mladih i žena.

U čemu će se ogledati vaše djelovanje u Općinskom vijeću Jablanica?

Prije svega zalagat ću se za donošenje zakonitih odluka Općinskog vijeća, koje će biti u korist građana Jablanice. Posebno ću se zalagati da mjesne zajednice kao najvažnija veza između vlasti i građana, dobiju važniju ulogu u procesu donošenja Budžeta i svih drugih odluka Općinskog vijeća, te da realizacija svih projekata bude pod nadzorom mjesne zajednice u kojoj se neki projekat realizuje. Planiram zajedno sa svojim drugovima vijećnicima obilaziti sve mjesne zajednice i biti glas građana u Općinskom vijeću.

Šta smatrate najvećim problemima u vašoj lokalnoj zajednici i kako ih riješiti?

Među najvećim problemima smatram nezaposlenost, slab privredni razvoj, zatim dolaze svi drugi segmenti života u Jablanici, koji su na nezadovoljavajućem nivou, a čijim poboljšanjem bi Jablanica postala mjestom ugodnim za život. Nezaposlenost može postati jedna od nadležnosti općinske administracije, na način da se obezbjede novi investitori , koje će u konačnici značiti i nova radna mjesta. Jablanica ima vlastite resurse za formiranje privrednih subjekata. Ti resursi su značajni (mineralna i rudna bogatstva, vodni resursi, turistički resursi), a privatna inicijativa bi morala biti faktor pokretač za njihovo iskorištavanje i otvaranje novih radnih mjesta.

Uvijek aktuelna tema odlazak mladih iz BiH, umjesto poruke za kraj?

Ova tema je aktuelna i kod mene, barem u razmišljanjima. Nažalost, nekada je to bijeg od realnosti, nekad jedina logična odluka, a nekada želja za boljim životom, radom, uspjehom, odlaskom u mjesto gdje će se tvoje znanje i vještine vrednovati i cijeniti, gdje se neće gledati podobnost i sl. Mladi odlaze iz BiH jer ovdje ne vide perspektivu, što je razumljivo, jer svakim danom je sve manje radnih mjesta, za koja ne treba neka veza i sl. Nažalost, razumijem sve ovo zbog ličnog iskustva, ubrzo će 9 godina kako sam diplomirala, a imam 2 godine radnog staža. Međutim, satisfakcija je da su SDP-ovi birači u Jablanici znali vrednovati, pa su mi dali svoje povjerenje, zato smatram da će se negdje moj glas ipak čuti, da u ovom gradu postoji 194 osobe koje prepoznaju moj potencijal, i na tome sam im zahvalna. To je moj motiv za ostanak, za borbu i ustrajnost.